Сдружение "Искъсрско дефиле" и Читалище "Просвета"-Мездра

Национален фолклорен събор „Де е българското“

201813Нед
/05
Комплекс "Дядо Йоцо гледа"
ВХОД
СВОБОДЕН

На 13 май 2018г. /неделя/ комплекс „Дядо Йоцо гледа“ ще е домакин на Националния фолклорен събор „Де е българското“. Мездренското село е разположено на 6км. южно от най-високият връх във Врачанския балкан – Бегличка могила /1481,4/. Стигането до него е лесно, тъй като на 4км от селото минава жп линията София – Мездра.

Съборът се организира от читалище „Просвета“-Мездра и Сдружение „Искърско дефиле“ и ще се проведе под патронажа на кмета на Община Мездра. Целта му е да даде възможност за изява на чуталищни изпълнители да покажат фолклорното богатство на региона, от който идват, както и да опази и разпространи българските традиции и фолклор. В сърцето на Искърското дефиле ще се вият хора на фона на български народни песни, които ще отекват по съседните могили.

Станалият вече традиция събор, събира хора от целия Искърски край. За любителите на българските танци и песни, решили да посетят това емблематично за община Мездра място, ще има специлно обособени места за палатки и огън. Ще се леят греяна ракия и вино или каквото всеки си е взел, но в унисон с народните ни традиции. 🙂

Подобни събития
Разгледайте