рок клуб Wild Horses

Фестивал на греяната магия „Греяна магия“, с. Ганчовец

Небезизвестното дряновско село Ганчовец в първите почивни дни на февруари посреща ценители на ракията и рока. Селото, което се прочу с необичайния фестивал „Ракия-Магия“, провеждан всяка есен от 2008 г. насам, събира фенове на зимното му издание – „Греяна Магия“.

В продължение на три дни, Ганчовец „кипи“ от музика, кино, арт експерименти, дълги софри и, естествено, греяна ракия. „Паролата“ на зимния фест е: „Музика, мезета, питиета“. Освен край масите, гостите на „Греяна Магия“ се забавляват с музиката на Ганчовец Ракия Бенд, рисуват картини – акварел и темпера, които остават във фонда на местното читалище.

Село Ганчовец е разположено в полите на Балкана, на 4 км от Дряново и на около 20 км от Велико Търново и Габрово. Селото има около 200 жители, сред които доста млади хора. Има и действащо читалище, два магазина, две къщи за гости, църква, кладенци, чешми и гробище. В горната махала се намира рок клуб Wild Horses, където се вихрят фестивалните купони.

През 2008 г. за първи път е организират фестивала на домашната ракия. Как са го измислили ли? Приятелските спорове чия ракия е по-добра трябвало да бъдат разрешени от жури, съставено от външни, безпристрастни ценители на най-българската напитка. Идеята се разраснала като снежна топка, търкулната по прясно навалял сняг – от шега между приятели до ежегоден фестивал, който всеки месец септември привлича в Ганчовец по няколкостотин души от най-различни краища на България. И дори замества съборът на селото, който е след Великден и хората започват да се прибират не за него, а за „Ракия-магия“.

Подобни събития
Разгледайте