АСТ Фестивал за свободен театър

Октомври 20, 2015
АСТ Фестивал за свободен театър

От 19-22 ноември 2015 ще се проведе театралния фестивал, с тема „Пето измерение.  От 2011 г. събитието е ежегоден форум за независими театрални и танцови продукции. В последните пет години фестивалът акцентира върху нуждата от  развитие и разпознаваемост на свободната професионална сцена. Както в България, така и нейния облик в световен мащаб. Тазгодишното издание има за цел да се фокусира върху продукцията от края на 2014 и 2015 година. Също и да представи това, което предстои в сферата на независимите изкуства. Интензивната програма на четирите дни на фестивала включва както представления, така и дневни артистични събития. Образователна и музикална програма, както и Open space формат с чуждестранни гости и лектори. След успешното домакинство на Есенната среща на IETM в София,  АСТ Фестивал запазва мисията си да представя, обединява и развива свободната изпълнителска сцена в страната.

Акценти

Жури в състав театралният изследовател Мира Тодорова, кураторът Владия Михайлова и драматургът Георги Тенев избра осем представления, които ще оформят основната програма на АСТ Фестивал за свободен театър между 19 и 22 ноември 2015 г.

Фестивалът ще открие премиерата на „Математика на сърцето“ на Сдружение „По действителен случай“. „Дзен игра“ на хореографа Живко Желязков е другото премиерно заглавие.

Към „Петото измерение“ на АСТ Фестивал за свободен театър ще се присъединят още два съвсем нови спектакъла, които за пръв път ще се играят през месец октомври – „Да купиш история” с режисьор Борис Зафиров и представлението на Стефани Ханджийска “TheTimeStopper”.

Представленията ще се играят в: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК, Derida Dance Center, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Гьоте институт – София.

Основен организатор на фестивала е Асоциация за свободен театър (АСТ), която обединява над 60 организации и професионални артисти на свободна практика в сферата на изпълнителските изкуства.

Антоанета Титянова

aCT_Fest2015