Балканският фестивал на усмивките

Ноември 20, 2015
Усмивките

„Щом се смеем заедно, значи можем да се разбираме“ – е посланието на Балканския фестивал на усмивките. Той бе открит във VIVACOM Art Hall с изложба с карикатури от 9 балкански държави и събра 30 посланици на хумора.

Карикатурата е синтетичен, универсален език с ударни послания, облечени в езика на разбирателството през хумора. Проектът на фондация „Имеон-Балкани” и техните партньори – Българското дипломатическо дружество, Съюза на българските художници, Световната федерация на карикатуристите (FECO) и младежкия колектив „Арт лаборатория” – цели да подпомогне общуването в общия ни балкански дом.

До 20 ноември всички желаещи могат да разгледат 130 карикатури на 30 от най-изявените балкански автори. „Страните в нашия регион имат споделена история и съдба. Независимо от различията, сме изправени пред сходни предизвикателства и фактът, че се смеем на един и същи неща, имаме едно и също класическо пиперливо балканско чувство за хумор, дава надежда, че можем да се обединим при решаването на общите ни проблеми”. Това коментираха организаторите на Балканския фестивал на усмивките. Желанието им да покажат близостта в начина на мислене чрез споделените усмивки, бе високо оценено от представители на балканските дипломатически мисии у нас. Както и от първите посетители на експозицията във VIVACOM Art Hall. Социалните, философски и битови теми на карикатурите хвърлят мост през границите. Оригиналното изпълнение и богатството на стилове пък смело поставят т. нар. Балканска школа за карикатура на картата на съвременното изкуство.

В рамките на Балканския фестивал на усмивките под ръководството на български карикатуристи и с помощта на младите художници от творческата група „Арт лаборатория”, се ще бъдат организираха творчески ателиета за артистичен шарж и карикатура. Единственото изискване към желаещите да се включат – и деца, и възрастни – е чувството за хумор, което да споделят.

Антоанета Титянова

Дарко дрлжевич - Черна Гора Павел Константин - Румъния Михай Игнат Румъния ivailo_tsvetkov__bulgaria