Банско – идеалната почивка

Август 21, 2018

Европейски топ стандарти при най-ниски цени

Банско е неизменно водещ и в професионалните, и в потребителските класации на зимните курорти в Европа. Изтъква се, че предлаганите тук условия и услуги са на европейско топ ниво, а цените са най-ниските на континента. Впрочем  авторитетният „Дейли Мирър“ в обширно изследване през 2017-а постави Банско на 7-о място в целия свят като привлекателна ски-дестинация.

След него са останали топ курорти в САЩ, Швейцария, Швеция, Италия, Швеция. Категорично професионално признание за курорта е изборът му за домакин на серия Световни състезания по ски и сноуборд – общо 7 досега и още три поредни  през 2019, 2020 и 2021 година.

При този избор се оценяват не само пистите и съоръженията в ски-комплекса, но и курорта като цяло – улесняващата градска инфраструктура, комфорта и услугите в хотелите, включително и пълна СПА релаксация, хранене, обслужване и т.н. Тук трябва да се каже, че курортът не е само за професионалисти – напротив!

От пистите, които са 75 километра, само 25 на сто са състезателни. Цели 30% от трасетата са за начинаещи, напредналите могат да вдигат адреналина на 45 на сто от маршрутите. При това има и многобройни ски училища, а обучението е в гъвкави форми – може да бъде почасово, да е полудневно, за седмица, двуседмично; индивидуално или на малки или по-големи групи.

Това прави курорта подходящ както за семейна почивка, така и за компании от приятели или тиймбилдинг. Хотелите, като например Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди,  осигуряват пълно съдействие за ски и сноуборд приключенията – карти за зимния комплекс, транспорт, екипировка, обучение, ски гардероби и т.н.

Атракции и развлечения през летния сезон

През лятото Банско посещават над 250 000 туристи – почти колкото и през зимата. Топлите месеци дават многобройни възможности за атракции и развлечения сред природата. Пирин е алпийски тип планина и предлага различни маршрути – от излети до живописни места край Банско, през средно трудни преходи, до трудни трасета сред зашеметяващи върхове и пропасти.

Многото места с отвесни стени правят района притегателен и за алпинистите. За природолюбителите в Пирин има над 160 езера, редица водопади, екопътеки, пригодени и за хора с увреждания. Сред световните феномени тук е Байкушевата мура. Със своите повече от 1300 години дървото е от най-старите в Европа и света. За търсещите адреналин са планинското колоездене, планинската езда, рафтинг по Струма и Места, офф роуд, бъги и ATV турове, скално катерене и др.

През лятото в Банско има и многобройни утвърдени фестивали, които привличат фенове от различни континенти. Категоричният фаворит е джазфестивалът, който вече е на 20 години и в него традиционно участват световни имена и състави. Наред с това има етнофестивал, оперен, балетен и т.н. Много атрактивни са културните вечери под мотото „Традиции и изкуство”. Те представят специфичните местни особености на различни народни занаяти като дърворезба, бродиране, плетене, тъкане и пресукване, и др. Започват пред юни и са до септември. Освен да наблюдават демострациите, туристите могат и да се включат в тях, като под ръководството на майсторите създадат нещо свое. Демонстрациите са съпроводени с много фолклор – музика, песни, танци. Те силно впечатляват туристите, затова  в читалището се предлагат и уроци по свирене на гайда, тамбура, народно пеене, народни танци.

При всичко до тук, Банско е и съкровищница на култура от преди новата ера до наши дни. Тук е разкрита голяма тракийска крепост, има средновековна и раннохристиянски църкви; музеи на личности като Паисий, Неофит Рилски, Вапцаров; на възрожденската архитектура, етнография.