Банско Опера Фест показва „Бохеми“, „Зоро“ и „Класиката среща АББА“ на площада

Август 24, 2018

Откриването на Банско Опера Фест ще направи състава на Държавна опера Стара Загора с концерта “Класиката среща АББА”. Най-големите хитове на популярната формация ще звучат в класически аранжимент и в изпълнение на дует “Мания”. Дирижира брилянтния Найден Тодоров, който ще застане зад диригентския пулт и на следващия ден – 24 август (петък), старозагорска опера представя “Бохеми”. Сценичната адаптация е на Славчо Николов, а сред солистите откриваме имената на  Милен Божков, Руси Ников, Нина Божков и Ивайло Джуров. Операта „Бохеми“ е написана по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, които са либретисти на голяма част от оперите на Пучини. Либретото е базирано на новелите „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже. Темите в “Бохеми” са актуални и днес – младежкия дух  и желанието за промени във всеки един от нас винаги са на дневен ред и затова операта трябва да бъде видяна от всеки.

Организаторите от Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик за избрали рабзнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. Съботната вечер (25 август), традиционно е отделена за един от пъстрите мюзикъли,  които представят Държавна опера Варна – “Зоро”. Още на премиерата си преди близо два месеца постановката печели сърцата на публика. Легендарната история за борбата на  доброто срещу злото е трайно вдъхновение за „Gipsy Kings“, които застават зад музикалната част, допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти са на Джон Камерън, а текста на Стивън Кларк по известния  роман на Исабел Алиенде „Зоро – легендата започва“. Мюзикълът пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко. Постановката е на Петко Бонев, дирижира Страцимир Павлов.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортния град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (23, 24 и 25 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

Съобщи Тони Титянова