Беглика 2015 е под надслов „Играй, Твори, Бъди“

Беглика

Беглика 2015 идва на 27 август с Dunkelbunt, Meszeczinka и Беглишки нинджи. Седмото поредно издание на Беглика фест ще се случи на 27, 28, 29 и 30 август на традиционното за фестивала място – яз. Голям Беглик, Западни Родопи.
Смърчът от емоция, ентусиазъм и креативна енергия вече се завихря около областта Батлъбоаз. Тя традиционно приема в обятията си фестивала за творчество и хармонично общуване с природата – Беглика. Тази година за първи път събитието ще протече под ярката светлина на пълна луна. В продължение на четири дни – от 27 до 30 август – ще свърже публиката си в единствено по рода си изживяване, изтъкано от усещания и разум. Музика, изобразителни изкуства, спорт, философия, иновации са само част от компонентите на предстоящата програма.

Изпълнители

И през 2015 Беглика няма да изневери на любимите си музикални посоки. Вече са ясни и първите изпълнители, които ще имаме честта да видим по време на фестивала . Австрийския DJ от немски произход [dunkelbunt] и унгарското дуо с родна жилка Meszecsinka!

Улф Линдерман, или [dunkelbunt], се появява на виенската клубна сцена още през 2002 г.. Той започва да създава своите смески от елекстронна музика с балкански, цигански и суинг ритми. Заедно със съвременниците си от Waldeck, Pavor Stelar и Shantel, [dunkelbunt] се превръща в един от посланиците на новите стилове електросуинг и болкън бийтс. В творчеството си той успява да улови жуженето на глобалното село в нашата кибер ера. Работейки си с над 150 музиканти и включвайки 14 езикови култури.

Градски бийтове, груув бас, електро и акустични инструментали и ритми от целия свят са тайната рецепта. С нея любителят на подправки и аромати [dunkelbunt] омайва феновете си в Тел Авив, Мелбърн, Хонолулу, Лос Анджелис и други дестинации, където представя редовно. Улф, освен музикант и запален кулинар, традиционно допълва изпълненията си с любими аромати на подправки и есенциални масла, като по този начин пренася публиката си в паралелен и колоритен свят на музика и усещания.

Българска нотка

Унгарската група с българска жилка Meszecsinka, избрала българското умалително от „луна“ за свое име, обединява множество езикови култури. Тя изпълнява на унгарски, руски, български, фински, английски, арабски и испански език. Музиката на Meszecsinka повежда към една страна на чудесата, където българският и унгарският фолклор заживяват заедно с фламенкото и се отдават на фънки, ориенталски експеримент.
Членовете на групата идват от световно признати формации – Korai ?r?m, Fokatelep, Kampec Dolores – и с Meszecsinka вече са минали през сцените на множество европейски фестивали. В Германия, Австрия, Гърция, Хърватска, Полша, Словения, Словакия, както и у нас. През 2013 г. осъществяват мащабно северноамериканско турне. Посещават 11 града в САЩ и Канада, като пряко следствие от спечеленото от Meszecsinka първо място на международния конкурс Folkbeats.

Изненади

На Беглика 2015 ще се насладим и на вълнуващия нов проект на фантазьорите от ММУУЗЗАА (Музикална Магия, Универсална Утопия, Забравени Знания, Антични Аспекти) . I PLAY NINJA – реална приключенска игра от първо лице. Създадена като движение от мултидисциплинарни съвременни артисти, вървящи споделяйки личния си път със заобикалящия ги свят. ММУУЗЗАА сама по себе си е културен феномен. От формирането си през 2011 г. досега, организацията е участвала в едни от най-големите фестивали в България – HMSU Open Air, Беглика Фест, Wake!Up България, Въздухария и много други. Не остава незабелязана и извън пределите на родината и през 2014 година е поканена на големи европейски фестивали, като Funny Moon Festival – Чехия, и Waha – Румъния.
Присъствието на ММУУЗЗАА може да се опише като позитивно и непредвидимо АРТ явление. Усмихващо се и даряващо хората с прекрасни спомени и изживявания, като участват в голям набор от работилници, беседи и игри. I PLAY NINJA  с настояща премиера на БЕГЛИКА 2015, е фантастично приключение. То смесва реалният и технологичен свят като мост по между им е фентъзи сюжет с мобилен телефон. Загадки в гората, приключение с колело, решаване на логически задачи, среща с приказни герои, в търсене на „беглишките нинджи“, лодки, работилници и още много приключения. За да участваш правим магия и смарт телефонът ти се превръща в нинджа навигатор с включен GPS, интернет и камера за правене на снимки. Превръщаме те в перфектния участник (интернет ще бъде предоставен на мястото на провеждане на събитието от организаторите).

Йога изживяване

На предстоящото фестивално издание Йога Мандала ще се погрижат за доброто състояние на тялото и духа, като се включат в програмата с разнообразни практики, терапии и събития с цел йога и мануалните терапии да бъдат достъпни и всеки желаещ да научи нещо ценно чрез личното им изживяване. Екипът на Мандала ще престави най-интересните практики и терапии от богатото си портфолио, като чрез масаци, йога класове и и групови занимания ще предават на публиката ключът към максималната наслада от живота. Освен информативната си и лекционна шатра по време на феста, Йога Мандала ще подържат и четири масажни пространства, където всеки ще може да вкуси от индивидуалните юмейхо сесии, класически масажи и мануални терапии по техниката Боуен.