„Бедните хора“ грабна първа награда за късометражен филм Синелибри

Ноември 03, 2020

Церемонията по награждаване на отличените късометражни филми се състоя на 1 ноември в кино „Люмиер Лидл“ в присъствието на журито, чиито представители тази година са Мартина Апостолова, Петър Крумов, Неда Морфова и Стефан Денолюбов. И осемте късометражни филма, селектирани в програмата на Синелибри 2020, бяха излъчени по време на събитието. На второ място беше класирана късометражната анимация(2019) на Мира Янкова, художник, режисьор и сценарист. Актрисата Мартина Апостолова връчи наградата и представи филма, вдъхновен от хайку на Йоса Бусон. Трета награда получи късометражният документален филм „Чужденецът“ на Ани Антонова. Журито определи и една специална награда „за дързък и нестандартен режисьорски подход“, която отиде при Аспарух Франгов за филма му „В плен“, вдъхновен от творчеството на Достоевски. Наградата връчи операторът Калоян Божилов, специален гост на церемонията.

Фестивалът продължава до 8 ноември в столицата и още пет града в страната при стриктно спазване на здравните мерки. Значителна част от филмите могат да бъдат гледани чрез платформата Neterra TV+ . На 2 ноември ще почетем непрежалимия Иржи Менцел, един от майсторите на комедийното филмово изкуство, с прожекция на филма „Подстригване“ по едноименната повест на Бохумил Храбал. На 3 ноември е испанската галавечер с премиера на великолепната политическа драма „По време на войната“ на режисьора Алехандро Аменабар. Творчеството на Мигел де Унамуно ще бъде представено от проф. Лазар Копринаров, а чрез специално послание философът Хосе Фернандо Алварес Паласиос ще ни припомни защо творчески гении и интелектуалци като Мигел де Унамуно са живата съвест на своето време. На 6 октомври в кино „Одеон“ ще се състои прожекция на документалния филм „Мълчание с достойнство“ в присъствието на режисьорката Адела Пеева. Почитателите на Дейвид Линч, един от най-големите визионери на съвременното кино, не бива да пропускат официалното представяне на (авто)биографията „Кът за мечти“, което ще бъде съпроводено с прожекция на хитовото роуд муви „Диво сърце“. Поради големия зрителски интерес и с оглед спазването на дистанция в залите организаторите обявиха още прожекции на част от заглавията в киносалоните „Одеон“, „Влайкова“, културен център G 8 и „Евросинема”.
До 8 ноември продължава и промоцията, според коятонад 200 книги, свързани с киното, могат да бъдат поръчани с 35% отстъпка.