Без карнавал в Рио де Жанейро през февруари

Септември 25, 2020

Независимата лига на школите по самба в Рио де Жанейро (Лиеса), реши да отложи традиционните карнавални шествия, които трябваше да се проведат през февруари 2021 г., за по-късна дата поради пандемията от коронавируса. Това съобщи ръководителят на сдружението Хорхе Кастанейро.Организаторите на карнавала към този момент отказват да се ангажират с конкретна алтернативна дата, на която да обявят провеждането на фестивала. Местните власти от своя страна също не са се произнесли дали уличните шествия са разрешени.

“Това не е отмяна, а отлагане, докато намерим решение. Невъзможно е да проведем парада през февруари. Очакваме информация кога ще има ваксина и кога ще се извърши имунизацията. Традиционният формат изисква повече време за подготовка, така че обмисляме и други варианти”, заяви той и подчерта, че Лиеса “ще се опита да не държи на тъмно онези, които зависят финансово от този празник. Има прогнози, според които безопасни условия за провеждане на традиционния карнавал в Рио ще се появят едва след април”, заяви Кастанейро.

Новината за това идва на фона на притеснителните данни в Бразилия. Това е втората най-засегната от инфекцията страна в света, след Съединените американски щати. Бразилия е на челна позиция в негативната класация както по брой заразени, така и по брой починали.