Биг бенд „Нишвил“: „За нас е чест и привилегия да участваме в „Джаз фест Банско“

Август 19, 2018

Колаборацията между двата фестивала на Балканите – джазовия фестивал в Банско“ и джазфеста в Ниш обогатява и двата музикални форума и помага чрез партньорство да се привлекат повече световни звезди, които да зарадват феновете на джаза в България и Сърбия. Разбира се, взаимният обмен на джаз музиканти от двете страни се приема радушно от публиката, която посрещна с бурни аплодисменти първата поява на музикантите от „Нишвил Биг Бенд“ на сцената в Банско. Сръбските музиканти под ръководството на контрабасиста Владан Караджов не случайно са кръстили оркестъра на името на известния фестивал в Ниш, който всяко лято събира елитни изпълнители от цял свят. „Ние всички свирим в различни групи, но сме повлияни от любовта към джаза“, споделиха на пресконференцията талантливите джазмени от Ниш, които изпълниха американски класики и сръбски шлагери в джаз аранжименти на първия си концерт в 21-вото издание на фестивала в Банско.

22-мата изпълнители от „Нишвил биг бенд“ заплениха с изпълненията си публиката в Банско. Този състав на групата възникна миналата година по време на Нишвил джаз фест. Формацията продължи да твори и концертира и след края на фестивала в изцяло сръбски състав, като повечето членовете на бенда преподават музика и свирят с други групи и колеги.

Част от музикантите са познати на българската публика, тъй като са свирили в Банско с групата „Джем стейшън“. Някои от членовете на „Нишвил Биг Бенд“ споделиха, че посещават от години нашия ски курорт, тъй като познават Банско от години, тъй като са започнали да карат ски именно на Бъндерица.

Антоанета Титянова