Български фолклорен ансамбъл с Гран При от международен фестивал

Български фолклорен ансамбъл се върна с Гран При от международен фестивал в Полша – Музика

Представителният танцов фолклорен ансамбъл „Розова долина” от Карлово спечели голямата награда на фестивала „Музикални импресии в Бидгошч” – Полша. В конкурсната програма българският състав участва заедно с деветнайсет музикални и танцови състави от единайсет държави от Европа и Азия и Южна Африка.

Международният фестивал, организиран от Младежкия център в град Бидгошч, предоставя възможност за среща на таланти от цял свят, показва успехите им в различни сфери на изкуствата и културата – разказа Мирослав Василев, ръководител и хореограф на ансамбъл „Розова долина”. Участниците оценяваше експертно жури с представители от страната-домакин и САЩ. Нашият ансамбъл получи голямата награда на ХХХVIII Международен фестивал в Бидгошч за най-високи художествени постижения.

Български фолклорен ансамбъл се върна с Гран При от международен фестивал в Полша – Музика

Ансамбълът е основан през 1972 година. Концертните му програми имат богата хореографска и музикална палитра. Карловските таланти многократно са аплодирани от публиката в Германия, Франция, Русия, Белгия, Румъния, Гърция, Сърбия, Испания, Чехия и др. Съставът е носител на званието „Представителен ансамбъл” към Националната секция на CIOFF /Международна организация на организаторите на фолклорни фестивали/ – България.С какъв репертоар са се представили сънародниците ни на форума, научаваме от Мирослав Василев:На фестивалните сцени ансамбъл „Розова долина” показа музикално-танцова програма от Тракия, Средногорието и Шоплука. Съпровождаше народен оркестър от студенти от пловдивската музикална академия, солисти на ансамбъл „Тракия”. Певицата Дияна Димитрова, лауреат на конкурса „Млади фолклорни таланти” на БНР, представи особеностите на старинното фолклорно пеене от два специфични диалектни региона – Пазарджишки и Граовски.Задължително условие за участниците в конкурсната програма на фестивала бе изпълнение на полска песен. Българските музиканти развълнуваха журито и публиката с традиционната песен „Кукувичка”, известна от репертоара на полския държавен ансамбъл Mazowsze. Солисти бяха Димитър Стоилов, Дияна Димитрова и Пепа Милева в съпровод на оркестъра на състава. На заключителния гала концерт, проведен в Opera Nova – един от най-модерните музикални театри в Полша, ансамбълът представи танцовата постановка „Празник в Розовата долина” по хореография на Димитър Дойчинов и музика на проф. Асен Диамандиев.