Българското средновековие оживя в Международния исторически фестивал „Доблест и слава“

Септември 25, 2017

Международен исторически фестивал „Доблест и слава“.

Той се проведе в района на Шуменската крепост.

В първият ден бяха представени редица демонстрации и занаяти: стрелба с лък, езда, мятане на копие, рязане със сабя, ковачество, грънчарство, дърводелство, изработка на оръжия, шлемове и щитове, леене на монети през Първото и през Второто Българско царство, пласти /вид тъкане/ и много други. Голям интерес за шуменци и гостите на града предизвика изложението на средновековен бит и култура.

исторически_фестивал

На близката поляна бяха опънати юрти. Това са вид палатки, които прабългарите разпъвали, за да отпочинат в компанията на любимите си жени. Юртата е лесна и удобна за разпъване и пренасяне. При дъжд е сигурно укритие, а в летните горещини под нея е изключително прохладно.

Вторият фестивален ден бе предвиден за възстановка на превземането на Шуменската крепост. В нея участваха ТД „Традиция“ и клубове от Чехия, Румъния и Турция. Ще бъдат представени и демонстрации на боеве.

По време на историческия фестивал имаше и богата музикална програма. На сцената се качиха ансамблите „Шумен“, „Мадара“, „Веселяче“, „Звънче“ и „Луди млади“.

[footnote] Източник: www.strelabg.com
[/footnote]