Васил Петров и Биг бенд Благоевград откриха ХХII Джаз фестивал в Банско

Август 08, 2019

От началото на най-елитния български джаз форум, който накара света да говори за Банско като за българския Монтрьо, Васил Петров не е пял само на едно издание на феста, което е своеобразен рекорд. След Джаз феста в Банско певецът има участие в още един български джаз фестивал, но той е прохождащ. На 25 август в Трявна Васил Петров ще постави началото на първия мини джаз фестивал заедно със Симфониета – Враца, с диригент Владимир Бошнаков и „Йордан Тоновски джаз трио“.

Джаз фестивалът в Банско е в разгара си, като на сцената вече се качиха световноизвестни изпълнители като Малина Мой (САЩ), Винкс (САЩ) заедно с унгарската група „Силует“, „Масео Паркър (САЩ) и Джаз Динамос (Великобритания). На 8 август с нетърпение публиката очаква излизането на сцена на италианката Сара Джейн Гиоти, която живее в Сан Марино, но музиката й е изпълнена с бразилски колорит и ритми. Появата на музикант от ранга на Джамал Томас с неговия бенд е истински музикален празник за Банско. Певецът, работил над 10 години с Джаймс Браун, приел музикален псевдоним от съпругата на Мохамед Али, наистина е легенда в джаза и за наша радост не е за първи път в Банско, но е дебютна изява на неговия бенд.

„Очакват се около 20 000 души да присъстват в Банско по време на фестивала, което е една много сериозна цифра за този курорт и за неговите възможности да подслони меломаните в Банско“, заяви при откриването на Джаз феста организаторът на фестивала д-р Емил Илиев, който с музикалния форум разви летния и музикалния туризъм в популярната ски дестинация. Той изрази надежда, че фестивалът удовлетворява много хора, които обичат джаза и музиката изобщо.“Вече 22 години Международният джаз фестивал прославя България и Банско по света“ – тези думи на д-р Илиев са констатация, която красноречиво сочи, че висококачествената музика и фестивали са способни да привличат огромна българска и чуждестранна аудитория в красиви български региони, каквото е Банско.

Текст и снимки Тони Титянова

Информира Мерудия.инфо