Виенски виртуози откриват международния фестивал „Моцартови празници“

Юли 26, 2019

От 23 до 25 август живописната природа на Правец отново ще стане сцена на изискана селекция от концерти, почитащи гениалния австрийски композитор. Артистичният  директор на фестивала проф. Борислава Танева споделя: „Геният на Моцарт се е проявявал във всички жанрове – от операта до симфоничната, камерна и солова музика. Бихме искали да покажем точно това разнообразие на абсолютния му талант.“

Откриващият концерт бе реверанс към почитателите на камерната музика. Виенчаните Ирина, Даниел и Дитхард Аунер от „Моцарт трио“, които са чести гости на най-престижните фестивали в Европа и Азия. Богатият им репертоар обхваща всички класически стилове. В Правец те се представят с произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак.

Тематично матине, с акцент върху бъдещите звезди на класиката открива втория ден на фестивала. Лауреатите на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ – 2019 пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нанджу Лий (Корея) са подготвили програма с творби на Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай.

Вечерта на 24 август е поверена на талантливата оперна певица Мила Михова и пианиста Николай Стойков. Арии от опери на Моцарт, Верди, Росини, Белини и др. Ще звучат в изтънчената обстановка на „Правец Ризорт“.

На 25 август публиката ще се докосне до таланта на „Малкият Моцарт“ Ивайло Василев . Детето чудо на пианото е едва на 11 години, но вече има повече от 20 награди на престижни международни конкурси. Ивайло ще ни въведе в света на Бах, Моцарт и Рахманинов.

Традиционната „Среща с автограф“ тази година е с маестро Найден Тодоров. Талантливият български диригент и директор на Софийската филхармония е работил с някои от най-големите съвременни звезди на световната сцена. Сред тях Анджела Георгиу, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Сара Чанг, Паул Бадура-Скода, Патриция Копачинская. Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Соня Йончеа и др.
Найден Тодоров ще дирижира и Моцартовия Реквием, посветен на Христина Ангелакова – вдъхновителка и дългогодишен артистичен директор на фестивала, която ни напусна тази година. Незавършеният шедьовър на Моцарт, признат за едно от най-важните произведения в неговото творчество, ще звучи на откритата сцена пред езерото на РИУ Правец  Ризорт в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и солистите Беса Лугичи – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Пълна програма на XV международен фестивал „Моцартови празници“
Посвещава се на 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров

23.08 – , Читалище „ЗАРЯ“ 1895
20:30 – Моцарт Трио – Виена
Даниел Аунер – цигулка
Дитхард Аунер – виолончело
Ирина Аунер – пиано
в програмата: В. А. Моцарт, Д. Шостакович, А. Дворжак
вход свободен
24.08 – RIU Pravets Resort
11:00 – Концерт на лауреати от международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ Шумен, 2019

Мария-Десислава Стойчева – пиано
Нанджу Лий (Корея) – цигулка
с участието на Марина Капитанова – пиано
в програмата: Моцарт, Панчо Владигеров, Шопен и Хюбай
вход свободен

20:30 – Концерт с арии от опери на Моцарт, Росини, Верди и др.
Мила Михова – сопран
Николай Стойков – пиано

25.08 – RIU Pravets Resort
11:00 – Концерт на Ивайло Василев – пиано
в програмата: творби от световната музикална класика
вход свободен

17:00 – “Среща с автограф” с Найден Тодоров

20:30 – „РЕКВИЕМ“ в памет на Христина Ангелакова

Софийска филхармония
Национален филхармоничен хор
Диригент: Найден Тодоров
Солисти:
Беса Лугичи – сопран
Виолета Радомирска – мецосопран
Михаил Михайлов – тенор
Ивайло Джуров – бас

Информира Мерудия.инфо