Виктор Самуилов – с „Орфеев венец“ за постижения в съвременната поезия

Октомври 12, 2020

18-ото издание на фестивала ще продължи до 4 октомври.  В него ще бъдат осъществени  срещи  с писатели, преводачи, художници, четения, дискусии, премиери на книги, концерти, изложби и работилници.

Официалното откриване на „Пловдив Чете“ е на 29 септември от 19:30 часа на Античния театър в Пловдив с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, хор „Детска китка“ и ансамбъл „Делянка“. По време събитието ще бъдат тържествено връчени  наградите: „Орфеев венец“ – за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга.

Писателите, които ще срещнем по време на Пловдив чете: Христо Карастоянов, Виктор Самуилов, Инна Пелева, Светлозар Желев, Пламен Даракчиев, Елена Диварова, Георги Ганев, Неда Антонова, фламандския писател Кун Петерс, Елка Стоянова, Станислава Айви, Галина Димитрова, Златко Енев, Иван Илчев, Теодора Димова, Жоро Пеев, Недялко Славов, Младен Влашки. В съботния ден на 3.10 очакваме Поетичен павилион с участието на Людмила Минова и приятели, Владислав Христов, Надежда Радулова, Валентин Дишев. Също на 3.10, събота от 18 часа в лятно кино „Орфей“ ще се състои премиерата на „Времеубежище“ на Георги Господинов, с присъствието на автора. Предстоят също среща разговор с Димитър Стоянович с неговия колега Владислав Севов, както и работилница за творческо писане с Йордан Славейков.

В рамките на фестивала ще участват със свое събитие и любимите влогъри Стан и Стефи.

В последният ден от Пловдив чете на 4.10 може да тръгнем по Духовните маршрути, които представляват атрактивен и модерен подход за представяне на творците, живели и творили в Пловдив. Предвидени са четири тематични области: история, литература, изобразително изкуство и архитектура.

В седмицата от 28 септември до 4 октомври в Пловдив като част от литературния фестивал гостува най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“, организирано от Асоциация „Българска книга“.

Тази година мястото на срещата на читателите с книжните шатри е площад „Централен“, пред Централната поща. Там ще бъдат разположени 17 изложбени обекта с рекорден брой участници за формата – 50 от водещите български издатели и книгоразпространители и техните селектирани и най-нови книжни предложения. Разнообразна културна програма на открито със свободен достъп очаква посетителите. Литературният кът ще бъде разположен от северната страна на Централната поща.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. В рамките на „Пловдив чете“ се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за осемнайсети път и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Сърганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.