Втори фестивал на камерната опера

Октомври 13, 2020

Идеята за подобен фестивал е на режисьора Петко Бонев. Патрон на първото издание беше оперният певец и режисьор проф. Павел Герджиков, а сега това е сопранът със световна известност Красимира Стоянова, която се очаква да се включи на концерта на откриването посветен на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен на 15 октомври. Симфониета, Враца; учебният оперен театър на НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив; Камерна опера Благоевград; мим формация „Жар театър“; музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, Велико Търново; „Малък оперен театър“ са съставите, които ще представят новата си продукция. На 17 и 18 октомври ще има представления за деца, а вечерите са запазени са спектаклите за големите.

Някои от камерните пиеси се представят за първи път в България. Сценичен вариант ще има и на прочутата пиеса „Вражалец“ на Ст. Л. Костов. Сред творбите привличащи интереса са „Батаклан“ на Офенбах, чиято премиера се състоя съвсем наскоро в Пловдив, както и „Зането“ на Маскани.

Предвиден е и концерт на деца – таланти от Софийското музикално училище „Младост и талант“ на 18.10.

Във вечерта на Бетовен на 15 октомври са включени увертюрата „Леонора 1“, концертната ария „Аh ! perfido“, балетът „Синът на Боговете“ и незавършената опера „Синът на Веста“ на Бетовен и операта „Измаменият младоженец“ на Моцарт.

Съпътстващо събитие е изложба, посветена на художниците Боянка и Радостин Чомакови.