Джаз фест Банско 2020 – фестивал в условията на Covid-19

Август 06, 2020

Как се прави такова грандиозно събитие с международно участие в период на карантина, на затворени граници и задължителни PSR тестове? С този въпрос се обръщам към д-р Емил Илиев – почетен гражданин на Банско, създател на първия най-значим български фестивал, който превърна малкото градче в топдестинация за любителите на хубавата музика.

През 1998 г. д-р Илиев реализира страстта си – „музиката за интелектуалци” да звучи за всички в Банско на Международния джаз фестивал. Днес, 22 години по-късно,  фестивалът се нареди до най-елитните световни джаз форуми, а Банско посреща хиляди туристи, които идват специално, за да чуят любимите си изпълнители.

И така директно към въпроса: „Как се прави международен фестивал в динамичното време на Covid-19, когато повечето държави имат ограничителен и карантинен режим за останалите“?

– Музикантите срещат какви ли не трудности. Ние сме им осигурили незабавни тестове още на летището, като след 4 часа най-късно ще имаме резултат. Така няма да има никакъв риск за изпълнителя и публиката да се разнесе каквато и да е зараза. След това също ще направим втори път PSR тест, за да могат изпълнителите да се върнат в родината си, без да спазват 14-дневна карантина. Плащаме този разход, за да осигурим комфорта на участниците.

Европа е в едно налудничаво състояние. Изключително трудно време е за организиране на международен фестивал – всеки ден излиза ново правило за тази или онази държава. От 47 години съм лекар, 22 години правя фестивал, такова чудо не съм виждал.

Отпечатахме програмата, сега я представям с много промени и не съм убеден, че тя и тази ще се състои. С Ейми Бейкър от Великобритания, която трябваше да излезе на сцената на 8 август с Amy and The Rhythm Sisters, разменихме рекордните 836 мейла, сключихме договор, закупи билет, но ще гостува в Банско догодина, защото не може да си позволи да остане 14 дена в карантина. На нейно място ще ни забавлява Маги Алексиева – Мей и нейния състав, която ще излезе на сцената след Хилда Казасян. Българите от Dirty Purchas, които са добре познати на любителите на фестивала в Банско, ще закрият вечерта.

– Кои са другите чуждестранни изпълнители, които бяха част от тазгодишната програмата на Джазфест Банско, но са възпрепятствани да дойдат поради пандемията?

-Урош Перич от Словения, който трябваше да излезе на сцената на 11 август с „Мамбо Старс бенд“ казва: „Много искам да дойда в България, но моето правителство след това ще ми наложи 14-дневна карантина, а имам ангажименти, които не мога да си позволя да пропусна”. Така един от акцентите на този фестивал – да празнуваме 90-годишнината на Рей Чарлз, няма да се осъществи без участието на Урош Перич, защото той е най-доброто копие на Рей Чарлз и щеше да направи великолепна програма. На негово място, ако няма проблем с консулите, ще дойде Гоцевски секстет от Македония.

Писах на министър Ананиев да пуснат без проблем у нас Игор Бутман и групата му „Игор Бутман квартет“ от Русия да пътуват и да закрият концерта на 13 август. Смени се министърът и всичко се стопира. Надяваме се Министерство на здравеопазването да даде разрешение един от 10-те най-добри саксофонисти в света – любимец на Бил Клинтън, Елцин, сега на Путин и на много западни държаници да участва тази година във фестивала. Вече е бил веднъж в Банско преди години – уникален човек и спортист е, национален състезател по хокей.

На 10 август след изпълнението на Петър Славчев с „Октет Пловдив“ и „Златните години на джаза“ с вокал Марина Господинова ще излезе Александър Александров бенд вместо Джук Джойнт Роялс (Австрия).Заради психозата от коронавируса той не може да дойде, защото ако се разболее австрийската здравна каса не позволява да се покрият разходите по лечението. Не можем да си позволим да поемаме всякакви разходи, свързани с пандемията и за съжаление всеки ден получаваме някаква негативна новина и трябва да внасяме промени.

Кои от чуждестранните изпълнители все пак ще успеят да дойдат?

-За момента всичко е наред с португалската фадо звезда Жоана Амендоейра и „Драган Миланович трио“ от Сърбия, които по програма ще излязат на сцената в Банско на 12 август . Луси Удуърд от Великобритания ще закрие вечерта и засега няма проблеми за пътуването й, тъй като живее в Холандия. Много интересна изпълнителка е, била е беквокалистка на 4-5 мегазвезди, а в Банско ще дойде с нейния холандски състав.

В последната фестивална вечер на 14 август преди „Акага“ и след „Диалог с Милчо Левиев“ на Любомир Денев ще имаме радостта за пореден път да чуем най-добрият изпълнител на буги-буги Аксел Цвингенергер от Германия, който е обичан и добре посрещан винаги от публиката в Банско.

Ще преобладават българските звезди като Васил Петров, Ангел Заберски джаз трио, Станислав Арабаджиев трио и др.

– Какви са условията за сигурност, при които ще се проведе джаз феста в Банско?

– От община Банско ме убеждаваха да отложим фестивала тази година. Все пак го организирахме с богата програма в 6 фестивални дни. Искаме да отдадем почит и нашите джазмени и предвиждаме откриването на паметник на Вили Казасян, дело на скулптора Александър Хайтов. Планираме да направим паметници на Лея Иванова, Милчо Левиев, Симеон Щерев- Банана, Румен Тосков, Васил Пармаков – те го заслужават. Очакваме архитектът на община Банско да намери място къде ще бъде разположена Алеята на джазмените, за да могат нашите деца и внуци да се разхождат там и да питат кой е този чичко, коя е тази леля?  Не знам дали в Банско разбират какво значи за тях да имат тази алея и градът им да се превърне в столица на джаза.

Тази година в оградената зона местата ще са на отстояние и ще има само 350 места с билети и около 150 с пропуски. На площада хората могат както винаги да гледат свободно.

Въпреки ограниченията, постоянните рестрикции в различните европейски страни Джаз фестивалът в Банско ще се проведе и тази година, което е своеобразен рекорд, тъй като джаз фестивалите от неговия ранг в Европа тази година бяха отмемени. В началото на август Банско отново ще оживее и ще посрещне стотици любители на джаза, благодарение на емблематичния и един от най-утвърдените и популярни български фестивали.

Антоанета Титянова