Джаз фест в Банско събира елита в българския джаз

Август 11, 2020

На втората вечер от джаз фестивала в Банско на сцената излязоха три български групи, които плениха публиката. Висока класа и професионализъм, атрактивност и пълно себераздаване – така може да се охарактеризират накратко перфектните изпълнения на Петър Славчев и „Октет Пловдив“, Маги Господинова и „Александров бенд“.

С конфигурация Петър Салчев&Октет Пловдив феновете на Jazz Fest Банско вече са се срещали преди три години. Този път ни предложиха новия си проект, който носи дълга история. По него пианистът Мирослав Турийски работи от 2012 година, в съдружие с приятелите си от Октета, всички (с изключение на най-младия в групата – Владислав Мичев) от Пловдив. Композициите – разработване на цялостни теми, представени от техния солист Петър Салчев, са заложени дори в имената на заглавията  – „Състояние“ (след), „Несбъднат“ и пр.

Вечните години на джаза е проектът на Марина Господинова – трибют на неувяхващите Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Франсис „Франк“ Синатра, Тони Бенет, Рей Чарлс, Нина Симон, Нат Кинг Кол, Ета Джеймс, пречупени през изпълнителския поглед на певицата. С подбрани, едни от най-добрите музиканти: тромпета на Мишо Йосифов, контрабаса на Милен Кукошаров, на пианото – Димитър Карамфилов и Наско Попов на барабаните, които също диалогират и с глас на сцената. Така красотата в музиката изпъква с различните си нюанси.

Alexandroff Ragtime Band (Bulgaria) са със дълга и интересна история още от 1986 г., когато се събират като трио: кларинет, туба , банджо. За първи път се появяват в Пловдив на следващата година – 1987, на Младежка джаз сцена, но и с ударни. Включват и уошборд (washboard – перкусионен инструмент от групата на металните идиофони) – чухме го и в тазвечершното им изпълнение. През бенда са минали много музиканти, вкл. Милчо Левиев, Игор Бутман (който ще е евентуален гост и тази година на Джаз фестивала, ако…) им е гостувал, американски оркестранти. Започват със Светла Гостева, преди това пяла с „Бели, зелени, червени“, неизвестна в България. Свирят по клубове и по фестивали – Габровския, Бургаския, в Русе, Стара Загора, Хасково. Самите те са правили три фестивала, съботен джаз клуб в Младежки дом, София. В Банско гостуват за пети път на Фестивала, а основателят Румен Александров – банджо, е свирил тук и с блусарска банда.

Сега са в по-разширен състав – 8 човека, с обновена програма. И две солистки – Мери Начева и Деси Тилева.

Участието им заменя австрийската формация Джук Джойнт Роялс, която заради covid-а не пристигна, иначе преговорите за тяхното участие са били за догодина.

Снимки Виктор Викторов