Фестивалът на тиквата в Севлиево

Септември 30, 2015

Фестивалът на тиквата

„Фестивалът на тиквата“ се провежда в Севлиево ежегодно през месец октомври. Първият „тиквен фестивал“ се провежда през 2006 година и още тогава интересът към събитието се оказва много голям. От тогава празникът е традиционен за града. Причина за възникването му е, че регионът на Севлиево е известен с производството си на тикви, и дори градът шеговито е наричан от местното население Тиквенбург. Ежегодно в Севлиево се провежда празник на тиквата – кулинарен фестивал на местни традиционни гозби, деликатеси и занаяти, сътворени в столицата на тиквата – Севлиево.

На площада пред Дома на културата се провеждат различни конкурси за атрактивни тикви, на които местни производители участват със своята продукция. Има съревнования за най-тежка тиква, най-дълга тиква, най-малка тиква, тиква с най-нестандартна форма, най-красиво декорирана тиква и т.н.

Друго събитие по време на фестивала е кулинарната изложба „Тиквени изкушения“, където се представят различни специалитети от тиква –  пълнена тиква с месо, печени тиквени лодки с кайма, десерти от тиква, и др. Кулинарите от хотел Севлиево-Плаза приготвят за празника. В традиция се е превърнало всяка година да се приготвя и изяжда най-големият тиквеник. Традиционен тиквеник е дълъг над 200 метра.

В празника участват и децата, които изнасят поетичен рецитал със стихотворения и песни, посветени на тиквата, участват в конкурсни изложби със свои експонати. Подрежда се изложба на детски рисунки и се провежда весел карнавал.

Ето пълната програмата на празника:

15.10. (четвъртък)

Дом на културата „Мара Белчева” – театрален спектакъл „Приказка за тиквата”.

След спектакъла ще бъдат открити конкурсите „Тиквени изкушения”, където се представят различни специалитети от тиква –  пълнена тиква с месо, печени тиквени лодки с кайма, десерти от тиква, и др., и “Тиква Най-най…”, съревнование за най-тежка тиква, най-дълга тиква, най-малка тиква, тиква с най-нестандартна форма и т.н.

Откритване на Есенният Севлиевски панаир, като на панаирната естрада ще се изявяват Ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие“  и Илия Луков.

16.10. (петък)

18.00 ч. – Конкурс „Мис Тиквичка и Мистър Тиквичко“ за деца.

19.00 ч. – Концерт на Галена на панаирната естрада.

17.10. (събота)

11.00 ч. – На площад „Свобода” пред Община Севлиево започва големият тиквен празник „Пъстро тиквено парти”, който ще събере севлиевци и гости на града. Награждаването на най-добрите гозби в изложбата „Тиквени изкушения”.

Пред Общината ще бъде изградена сцена, а около сцената ще има щандове, в които ще се продават тиквени изделия и сувенири. Жителите и гостите на Севлиево могат да се почерпят с вкусна печена тиква.

12.00 ч. – Начало на шоуто на „Мастършеф“ с Виктор Ангелов и традиционно разрязване на най-големия тиквеник от 200 метра. Всички пръсъстващи ще похапнат от него.

В шатри кулинарят Виктор Ангелов ще готви традиционни ястия и специалитети от тиква.

14.00-16.30 ч. – Изява на самодейни състави на сцената.

17.00 ч.   От Градинката на автогарата ще тръгне най-дългият и най-пъстър влак на Тиквенбург, чийто машинист „Тиквичка”  поставя началото на веселото карнавално шествие. Водещите на Тиквеното карнавално шествие ще бъдат Димитър Рачков и Венета Лазарова.

Шествието ще приключи на площад „Свобода“ пред Община Севлиево.

Тази година началото на „Цветната тиквена Олелия“ ще бъде предвождано от голяма тиква-фигура, направена от стиропор, поставена на платформа с колела. На нея всяко дете ще може да остави своя отпечатък, като предварително ще има определено място, където ръцете на децата ще се намазват с боя. След като „Влакът на Тиквенбург“ спре на последната си гара, пред площад „Свобода“, забавната програма продължава с песни, танци и скечове на Димитър Рачков.

20.30 ч. – Концерт на Васил Найденов

18.10. (неделя)

11.00-13.00 ч. –  Игри, изяви, творчество за всички в центъра на Севлиево

От няколко години насам, един необичаен, но превърнал се вече в част от колоритното настроение празник, привлича през есента малки и големи в градчето от Централна България. Празникът на тиквата.

Децата изнасят поетичен рецитал със стихотворения, посветени на тиквата, а в Дом на културата “Мара Белчева” са подредени три изложби с конкурсен характер. Всеки от участниците с гордост представя своята тиква – малка, голяма, декоративна или нестандартна. Победителите получават награди, а детски рисунки добавят свой дял в пъстротата и настроението на празника.

Макар че всички знаем коя е родината на тиквата, но тя се е превърнала за севлиевци в атракция и повод за вкусна дегустация и веселба.

Антоанета Титянова

sevlievo sevlievo1 sevlievo2 sevlievo3 sevlievo4 sevlievo5 sevlievo6