Дърпат шалтера на Рожен, ако не звучи фолклор

Дърпат шалтера на шатрите на Рожен

Дърпат шалтера на Рожен, ако не звучи фолклор това обявиха организаторите.
С музиката на Валя Балканска, Петър Янев, 400 каба гайди и кукери ще бъде открит Роженският събор на 17 юли, съобщиха организаторите от Община Смолян и сдружението „Рожен – наследство в бъдещето“.

Традиционният Роженски събор се възстановява след деветгодишно прекъсване, но с променен статут и формат. Програмата на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен 2015“ включва фолклорен конкурс, изложения на традиционни занаяти, биопродукти, представяне на животновъдството като поминък, музейни изложби и други. Стотици хиляди гости се очаква да пристигнат на събора на Роженските поляни от 17 до 19 юли. Достъпът до съборното селище е безплатен без входни билети. За паркингите на Рожен също няма да се плаща, изключение може да се очаква само от няколко собственици на земи в района, които са заградили с тел имотите се, обявиха организаторите.

Изпълнителите във фолклорния конкурс ще се представят на четири сцени. Заявки за участие в конкурса са потвърдили певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области на страната. На територията на събора ще звучи само българска фолклорна музика, чалга няма да се допуска, категорични са организаторите. Ще бъде изключван шалтера на заведения, които си позволят да озвучават с музика, различна от традиционния български фолклор.

Програмата предвижда и „Надиграване в Рожен“, което ще се състои от 16.00 часа в трите съборни дни. Танцовата надпревара в неравноделни ритми е в 7 кръга, всеки с продължителност по 5 минути. Надиграването ще е с родопски, македонски, северняшки, добруджански, тракийски и шопски хора, а за финал – с ръченици.

Алея на занаятите ще представя на Рожен традиционни производства като грънчарство, ножарство, медникарство, тъкачество, дърворезба и други. Над 60 занаятчии ще разгърнат щандове, показвайки и на живо технологии на изработка. Около 300 животни от 30 породи ще се покажат в животновъдните изложения на събора. Предвижда се демонстрация за сравнение на технологии за производство на сирене отпреди 500 г. и по съвременни рецепти в мобилни мандри.