„Европейски музикален фестивал“ 2021

„Европейски музикален фестивал“ 2021

Април 28, 2021

„Европейски музикален фестивал“ 2021 ще бъде представено от Кантус Фирмус. За първи път в историята на форума обхваща почти цялата календарна година – от април до декември 2021 година. Ядрото на програмата е съставено от концерни събития с класическа музика. Ще станем свидетели на симфонични и камерни концерти с участието на най-добрите български музиканти. Също така и на гостуващи чужди звезди и дебютни изяви на млади творци. В търсене на нови възможности за развитие в изпълнената с предизвикателства пандемична обстановка. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Събитието е едно от стратегическите събития в Календара на културните събития на града.

Европейски музикален фестивал 2021 стартира с дигитални събития през месец април, насочени към детска аудитория. А през май, юни и септември предстоят Facebook премиери на видео-концерти от предишното издание на форума. Също така ще се проведе онлайн среща с диригента Максим Ешкенази.

Първите събития на живо са предвидени около празника на българската писменост, просвета и култура – 24 май. На тържествена церемония на столичното „Ларго“ на 21 май от 16:00 ч. ще бъдат връчени отличията „Златно перо“, които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за техните заслуги в областта на българската култура и изкуство. Тържеството е със специалното участие на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. В същия ден от 18:30 часа в събитието „Европа танцува“ ще се изявят детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Средец“, танцьори от балетна школа „Маша Илиева“, трупата „Dance Academy“ и ДФА „Филип Кутев“.

През пролетните месеци до края на месец юни в програмата на „Европейски музикален фестивал“ се очертават няколко основни акцента. Точно пет години след изключителния успех на музикалния проект „Танго“, създаден от  творческия тандем  Веско Ешкенази и Людмил Ангелов и представен за първи път в „Европейски музикален фестивал“  2016 година. Сега двамата големи музиканти се събират отново за съвместна изява пред фестивалната публика. Развивайки концепцията на тангото в нова вълнуваща програма, озаглавена „Пиацола и Гершуин“, забележителното дуо ще излезе на сцената на зала „България“ на 26 май.