Започна приемът на филми за четвъртия фестивал ”Кино в длан”

Декември 03, 2018

Народно читалище „Добри Войников“ – 1856 от град Шумен и киноклуб „Мадарски конник“ обявяват старта на четвъртото издание на фестивала „Кино в длан“ за филми, заснети с мобилни телефони. До 28 февруари 2019 организаторите очакват новите кандидати за нарасналия награден фонд на единственият подобен конкурс в нашата страна. Регламентът на фестивала не поставя никакви жанрови или тематични ограничения, а двете единствени условия са техническото средство за заснемане на филма (мобилен телефон или таблет) и продължителност до 5 минути. Към големите партньори на фестивала освен община Шумен и Теленор-България се присъединява и Хуавей – производител № 1 на електроника в областта на комуникациите и водеща компания за приложение на изкуствен интелект в мобилните устройства.

Три години след началото фестивалът е дал екран за повече от 250 филма, станал е повод за стотици журналистически публикации, десетки хиляди мнения и коментари на зрители и участници. Това е единственият кинофестивал в България , в който публиката пряко може да измери своята преценка с критериите на журито. Всички представени филми са достъпни за желаещите да ги гледат и обсъждат на страницата на фестивала в интернет  или във фейсбук. Съществува и форум, където зрители и участници коментират всеки новопостъпил филм. При определянето на наградите журито аргументира публично решението си за всеки отличен филм. Преди официалното награждаване в Шумен се провежда творчески разговор между членовете на журито и създателите на наградените продукции. На него се обсъждат постиженията и пропуските на предложените филми, изказват се препоръки, авторите получават „на живо“ оценка за своята работа и стимул да продължат да се занимават с филмово творчество.
С всяко издание на фестивала профилът на неговите участници става все по-разнообразен – като възраст, професия, филмови интереси. Непрекъснато се разширява и географията на заявените филми, която обхваща все повече страни от Европа и света. Те са създадени от хора, които най-често нямат професионално филмово образование, но демонстират високи технически и творчески умения. Със своите истории те се обръщат към най-широка публика като съчетават високо равнище на реализацията със силно емоционално въздействие.

По традиция фестивалът връчва голямата награда на община Шумен, както и награди за най-добър игрален, документален и анимационен филм, за най-добра кинематографична реализация на социална тема, за най-добър млад автор и за иновативно използване на видеотехнологиите. Всяка година се определят и допълнителни награди от специалните партньори на фестивала – университети, банки, телекомуникационни компании и други спонсори на независимото филмово изкуство. В крайна сметка най-важното постижение на фестивала е именно събуждане на желанието да създаваш, да се изразяваш със средствата на киното. В това е и смисълът на съвременното българско читалище: да създаде условия връзката на модерната епоха със стремежа към собствено творчество.

Регламентът е същият, като при предходните 3 издания – няма никакви жанрови или тематични ограничения, а двете единствени условия са филмът да е заснет с мобилен телефон или таблет и да е с продължителност до 5 минути. Новите кандидатури се очакват до 28-ми февруари 2019-та.

„Най-важното постижение на фестивала е именно събуждане на желанието да създаваш, да се изразяваш със средствата на киното. В това е и смисълът на съвременното българско читалище – да създаде условия за връзка на модерната епоха със стремежа към собствено творчество“, казаха от НЧ „Добри Войноков -1856“.