За пети път се проведе „Фестивал на смокинята“ във Ветрен дол

Вкусни сладка от смокиня, ароматна ракия от смокини, десерти и апетитни изкушения посрещнаха гостите на традиционния вече фестивал на сливата в село Ветрен дол, Септември. Музика и танци, вкусно пиво, полезни есенни плодове и сладки десерти – това е част от кулинарния фестивал, който е уникален за България.

В септемврийското село Ветрен дол се проведе петият „Фестивал на смокинята”. За поредна година празникът събра много мераклии, които показаха какво може да се направи от този божествен плод. За всички присъстващи имаше и музикална програма от самодейни групи от Септемврийска община, а и от други краища на страната. 

Различни видове от легендарното сладко от смокини, както и всякакви сладки изкушения бяха представени по време на петото издание на уникалния „Фестивал на смокинята“, който се проведе в септемврийското село Ветрен дол. Специална комисия също дегустира представените вкусотии и отличи най-добрите от тях. Село Ветрен дол е известно с това, че във всеки дом се отглеждат смокини. Те сачаст от поминъка на земеделците в районаПоради тази причина в селото решават да посветят и празник на вкусния плод. От смокини се правят не само вкусни десерти, а и уникална смокинова ракия. Технологията ни показа известният в цяло село майстор Даката. Фестивалът на смокинята събра и самодейни състави от цялата област, както и гости от страната. Със своите изпълнения те зарадваха публиката и се погрижиха за доброто настроение на всички присъстващи на празника на смокинята.

Подобни статии
Разгледайте