„За Фестивала в Кан с любов” от  Жил Жакоб

Декември 17, 2019

Както самият той пише в предговора: „Бил съм в Кан петдесет и два пъти по три седмици – близо пет години от живота ми“.

Забележителното четиво може да се чете избирателно – като енциклопедия на киното, като пътеводител в света на Десетата муза, написан от вещ гид, като социологическо проучване и своеобразен психоаналитичен поглед към една „човешка комедия“, но също и като роман за историята, географията и действащите лица на най-престижния световен филмов фестивал. На нейните страници присъстват велики режисьори, актьори, филмови шедьоври, журитата, но също и публиката, критиката, медиите, афишите, трескавата атмосфера, адреналинът, триумфите и провалите – цялата ексцентричност и светският блясък на онова, което става на сцената и зад кулисите на Фестивала от 60-те години до ден днешен. Тези проницателни портрети и откровения са изпъстрени със забавни, любопитни истории и анекдоти, лични преживявания, впечатления и гафове.

Жил Жакоб е личност, чийто усет за майсторското кино е повлиял не само върху развитието на Фестивала в Кан като барометър на тенденциите в световното кино, но и върху кариерата на най-важните творци от последните четиресет години, и най-вече върху формирането на нашите собствени вкусове и ценности – на всички нас, зрителите, които активно съпреживяваме киното днес.

„За Фестивала в Кан с любов” е приятно и интригуващо четиво, премерена смесица на сериозното със забавното, на информацията с анализа и компетентната оценка на един човек, за когото Фестивалът в Кан е професия, страст, целият му живот.

Подходящ подарък за предстоящите зимни празници, интригуващото издание обещава да срещне всички почитатели на седмото изкуство с идолите им от различните епохи на кинематографията – Педро Алмодовар, Уди Алън, Микеланджело Антониони, Ингмар Бергман, Вим Вендерс, Катрин Деньов, Жерар Депардийо, Леонардо Дикаприо, Акира Куросава, Мартин Скорсезе, Андрей Тарковски, Франсоа Трюфо, Федерико Фелини, Милош Форман и още много други звезди, които блестят не само на кино екраните, но и в реалния живот.

Издателство „Милениум” има удоволствието и да покани всички запалени фенове на премиерата на книгата. Тя ще се състои на 15 декемсври (неделя) от 18:30 в столичния клуб „Перото” (НДК). „За Фестивала в Кан с любов” ще представят проф. Вера Найденова, проф. Божидар Манов и редакторът Владимир Н. Трифонов.

Информира Мерудия.инфо