Златен прах и горещи ритми в Челопеч

Юли 22, 2015
Челопеч домакин на фолклорен фестивал

Вторият международен фолклорен фестивал „Златен прах“ – Челопеч 2015 ще се проведе в местността Корминеш (Средна долчина) от 23 до 27 юли. Колоритни фолклорни формации от Италия, Румъния, Словакия, Турция и България ще покажат майсторството си на единствения по рода си покрит амфитеатър с 1000 места. Жители от околните селища  и гости  на града ще се наслаждават на танцовите умения на съставите. На феерията от звуци и багри, на атрактивен фолклор. Община Челопеч и НС на CIOFF България канят ансамбли от далечни и атрактивни култури и етноси. Те желаят да популяризират българското фолклорно изкуство.

Названието на фестивала логично е свързано с най-голямото в Европа находище на златни руди. Специално за събитието ръководството на Община Челопеч е поръчало изработването на шампанско „Златен прах”. То ще е с добавени 23 каратови златни частици и опаковка имитираща златно кюлче.

Любителите на българския фолклор ще се насладят на изпълненията на колективи от цялата страна . Фолклорни ансамбли, инструментални и неинструментални формации, вокални групи и хорове. В събота българскифолклорни ансамбли и хорове ще се състезават за наградния фонд на фестивала. В неделя всички желаещи могат да се включат в „Училище по танци“, в което да научат фолклорни танци от Румъния, Словакия, Румъния и Турция.

Няма да липсва и светлинно шоу и илюминации. Входът на МФФ „Златен прах“ е свободен.

Антоанета Титянова