Избраха новата Царица роза на Казанлък за първи път онлайн

Юни 01, 2020

Тази година за първи път конкурсът с над 60-годишна история се проведе онлайн заради противоепидемични мерки. А победителка стана 18-годишната абитуриентка Мария Петрова, която събра 3 577 гласа. Тя бе наградена на церемония в Музея на розата. Така в историята на най-стария конкурс за красота Мария ще бъде вписана като 52-та носителка на престижната титла. наградите на Царицата и нейните подгласнички.

Сузан Иглева стана първа подгласничка на Царицата с 3 169 потвърдени гласа. Тя е е сред зрелостниците на СУ“Екзарх Антим I“. Втора подгласничка е Стефани Кръстева, също от ППМГ“Никола Обрешков“.

По регламент всички 24 участнички са абитуриентки от Града на розите, така че момичетата трябваше първо да напишат матурите си, преди да разберат дали са заслужили короната. Гласуването приключи точно в 10 часа, а най-много гласове в класацията събра 18-годишната Мария Петрова. Тя е възпитаничка на природо-математическата гимназия и иска да продължи да учи български и английски език. Признава, че близките й днес първо я попитали за това как се е справила на матурата, а не дали е станала Царица. Тя самата е доволна от представянето си и е харесала изтегленият вариант с разказа на Елин Пелин.

Резултатът от матурата по български език Мария ще научи до 15 юни, но междувременно се подготвя за втория си зрелостен изпит, а на  5 юни навръх Празника на Казанлък ще бъде коронована като новата Царица роза на официална церемония, която ще бъде предавана онлайн. Тя ще представя Казанлък и България на различни форуми у нас и зад граница като посланик на красотата и приятелството през следващата година.

За честността на вота отговаряше 3-членно жури, част от което бяха председателят на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, директорът на художествената галерия Христо Генев и учителят по математика и физика, и почетен гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев. Те връчиха и наградите на Царицата и нейните подгласнички.