Йълдъз Ибрахимова мечтае за Балкански джаз фестивал

Август 12, 2015
Концерт на джаз дивата у нас

Аплодисментите на публиката не спряха дълго след уникалния концерт на джаз дивата на 18-я джаз фест в Банско. Йълдъз Ибрахимова излезе на сцената с Бигбенда на Военно-въздушните сили на Турция „Орлите на джаза“ с диригент  Мурат Аксой. „Много ми е приятно и се радвам, че съм отново в Банско – няколко пъти съм пяла на фестивала с различни проекти“- сподели пред медиите любимата за всички нас певица. Тя идва след концерт в Анкара за Турското национално радио, където с бенда са свирили известни класически джаз пиеси и песни с етноелементи – обработка на турски фолклор. Тази програма бе изнесена и пред публиката, изпълнила площада „Никола Вапцаров“.

Много хубава идея даде джаз певицата с необикновен гласов диапазон и забележителна вокална техника. След участие на 18-я Анкарски фестивал тази пролет и джаз фестивала в Босна и Херцеговина, където е представяла България,  Йълдъз Ибрахимова мечтае за създаване на Балкански джаз фестивал, който да сближава чрез музиката и културата съседните народи.

За Йълдъз Ибрахимова

Йълдъз Ибрахимова е на сцената над 30 години. Родена в центъра на столицата ни, тя е възпитаничка на  Музикалното училище и Музикалната академия в София. Изпълнява с еднакъв успех пиеси в различни стилове. Въпреки това е пристрастена към джаза, като дебютира с квартета на Марио Станчев. На голяма сцена Йълдъз се изявява за пръв път с Биг бенда на БНР. От началото на 90-те Йълдъз сключва брак и живее в Анкара. Участва във всички значими фестивали у нас. Както и в над 40 страни от Европа, Азия, Северна Америка, Австралия и Африка. Предстои й концерт за празника на Дългопол, поредица от концерт във Варна с Разградската филхармония и Иво Папазов. На 20 октомври ще пее пред столичната публика в зала 1 на НДК, съобщи Йълдъз Ибрахимова за сайта „Фестивали и събори в България“.

Йълдъз Ибрахимова e издала около 20 албума. След прекъсване от няколко години, през 2006 г. певицата представи проекта „30 години на сцената“ – двоен компактдиск, който събира най-добрите й изпълнения в  два тематични раздела„Classics & Jazz и „Балканатолия“. Един от последните албуми на певицата Back To My Love е с дълбоко лично посвещение.

„От пътувания и концерти не ми остава време да реализирам някои от албумите си. Предстои ми да запиша втори албум  с Virginia Records „Мерджанджа“, както и албум с детски песни“, сподели певицата на пресконференция на Джаз фестивала в Банско.

Текст и снимки Антоанета Титянова