IV Фестивал на Чипровския килим

Май 05, 2017

На площада под фестивални шатри бяха показани различни техники на тъкане, багрене на вълна, насноваване и изработка на кимим на вертикален тъкачен стан. Чипровските майсторки на килимарското изкуство показваха на всеки любопитен да разбере как се тъче. Местни занаятчии показаха ръчни изделия и освен килими се продаваха и разнообразни сувенири с мотиви от тях. Голям интерес предизвикаха и изложените гоблени, изработени с килимарска техника. Наред с тях, на Историческия хълм бяха подредени стари модели на килими от фонда на музея, а видни местни тъкачи бяха бръкнали дълбоко в домашните си ракли. Чипровските килими са двулицеви и могат да се използват 50г. от едната страна, след което 50г. от другата. Някои от килимите, които Историческият музей извади са на повече от век.

Най-големият хит и за първи път на Фестивала на Чипровския килим бяха килимените люлки. Тя бяха достъпни за всеки с желание да се люшне, а организаторите разказаха, че от стари времена на такива люлки са се люлеели здраве, хубост и магическа сила, която излъчва всеки килим. Килимините люлки са били опъвани, когато вече е готов килима, разказват стари килимари.

Чипроските килими датират от 17в. и се изработват предимно в домашни условия. През 2014г. ЮНЕСКО призна изработката на прочутите килими за световно нематериално наследство.

Новото на фестивала са килимените люлки. Всеки, който пожелае, може да се люшне за здраве, хубост и магическа сила, каквато излъчват килимите, увериха организаторите.

Празникът продължава тази вечер с концерт на Румяна Попова. Първият му ден ще завърши със заря. Утре фестивалът започва с веселие на централния площад „Чипровско въстание”.