„Киномания“ се отлага за февруари

Ноември 15, 2020

Макар киносалоните у нас все още да са отворени (преди дни завърши програмата на друг фестивал – „Синелибри“), Дворецът на културата се отказа от провеждането на „Киномания“ в залите си от 19 ноември до 3 декември.

Новите обявени дати са от 5 до 28 февруари 2021 г. Ако епидемията е извън контрол и през февруари – което е по-вероятният сценарий, от „Киномания“ са готови да покажат част от програмата си онлайн. „С цел да дадем шанс на изключителната тазгодишна селекция от филми на фестивала да бъде видяна от повече зрители на живо, както и в знак на солидарност с усилията на лекарите за ограничаване на епидемията от коронавирус“, допълва още съобщението на организаторите. Всички вече закупени билети ще важат за новите дати без презаверка.

За откриването на фестивала, който води началото си от 1987 г. – тогава се наричаше „Световна кинопанорама“ – бе предвидена софийската премиера на „Страх“ – новият филм на режисьора Ивайло Христов, лауреат на тазгодишната „Златна роза“ във Варна. Самият автор определя черно-бялата любовна история между безработна учителка (Светлана Янчева) и чернокож бежанец в малък град като „абсурдна комедия“.

Програмата на пропадналата „Киномания“ включваше и новите филми на световноизвестни режисьори като Уди Алън („Фестивалът на Рифкин“) и Педро Алмодовар (късометражният „Човешкият глас“ по едноименната пиеса на Жан Кокто). За пръв път от създаването си преди 33 години кинопанорамата в НДК няма да се проведе по план