Международния фестивал на пясъчни фигури

Международен фестивал на пясъчни скулптури

На 9 юни в Русе се проведе първото издание на Международен фестивал на пясъчни скулптури  Русе‘2015. Бе организиран от Община Русе и Общинска Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Темата на фестивала е „Кино“. И е свързана с първата кинопрожекция в България, състояла се в Русе преди 119 г.. Тя всъщност го слави като град – новатор, град на първите неща. На 28 декември 1895 г. в „Гран кафе“ в Париж братята Люмиер организират първата публична демонстрация на „движещи се фотографии” с помощта на кинематограф. Този ден се смята за рождена дата на Седмото изкуство и е Международен ден на киното. Само след година и два месеца братята Огюст и Луи-Жан Люмиер правят първата кинопрожекция у нас, на 27 февруари 1897 година в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „Княжеска” в Русе (сега сградата на „Кралска закуска“).

Пясъчните чудеса

613 тона пясък бяха доставени на кея в Русе върху площадката на Международен фестивал на пясъчни скулптури, Русе’2015. Скулптори изградиха пясъчни пирамиди с височина 2,5м. под напъттвията на скулпторите Ирина Тафлевская от Украйна и Руслан Коровков от Русия,  който участва и във фестивала на ледените фигури Русе Айс фест. И двамата са творци с международна известност, носители на многобройни призови награди от конкурси и скулптурни симпозиуми в Европа, Азия и САЩ. Много от техните творби се намират в частни колекции в България, Русия, Германия, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ и др.

Фестивалът на пясъчни скулптури,Русе‘2015 бе открит на 9 юни от кмета на Русе Пламен Стоилов. Тогава стартира и състезанието по пясъчно скулптуриране. Във фестивала участваха 10  скулптори от 6 държави (България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия, Украйна). Те изградиха фигури с височина 2 м и основа с размер 3м/3м. На кея оживяха персонажи от филми – Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, Бодигард, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, Черна котка, бял котарак и естествено – първата кинолента. Сред творците бе Кацухико Чаен от Япония – признат от международната гилдия на скулпторите за световен шампион по пясъчно скулптуриране – собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония.

В състезанието по пясъчно скулптуриране участва и русенският скулптор Даниел Кънчев. Той участва във възстановяването на емблематичните паметници и скулптурни композиции в Русе безвъзмездно и влагайки лични средства.

Международният фестивал на пясъчни скулптури имаше и разнообразна съпътстваща музикално-сценична програма.

Антоанета Титянова

 

piasak-figuri-rs5 piasak-rs1 pqsychnite-figuri-rs4 пясъчни