Кино-литературният фестивал CineLibri

Ноември 02, 2015
CineLibri

Публиката ще се потопи в триизмерни приключения преди 12 ключови фестивални прожекции. Целта на фестивала, организиран от издателство Colibri, е да предложи изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към четенето. За да го направи обаче, CineLibri няма да използва само средствата на киното и литературата!

Акцент в програмата са срещите със създателите на някои от филмите и книгите. На 5, 6 и 7 ноември писателката и сценарист Маргарет Мацантини и режисьорът и актьор Серджо Кастелито ще представят филмите си: „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“(2012). На 9 и 10 ноември ще се срещнем на живо с най-четения американец във Франция – Дъглас Кенеди. Той ще представи филма и едноименния роман „Живот назаем”. Публиката ще се сдобие с книгите, вдъхновили тези екранизации с 30% отстъпка. Също и да получи автограф от авторите и да разбере лично от тях подробности за процеса по създаването.

Откриването на фестивала стана с класиката „Закуска в Тифани“ и включваше музика на живо, коктейли, перли и папийонки…

Програма

На 3 ноември в кино Одеон от 20:30 часа всички, навършили 100 години, са поканени на безплатно парти и кино. По-младите зрители с един билет ще могат да се насладят освен на филма „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, и на северно парти. То ще бъде по повод стогодишния рожден ден на Алан Карлсон, включващо шведска музика и танци.

Прожекцията на „Кустурица, балкански хулиган” в София ще се състои на 4 ноември от 20.00 ч. като трибют към знаковата, многогодишна поредица на издателство „Колибри” – Амаркорд! И съвсем подобаващо в Дома на киното зрителите ще бъдат посрещнати от шумна и автентична изненада. С участието на създателите на филма и на необходимите за всяко балканско събитие гости.

По повод традиционния празник „Денят на мъртвите“ на 8 ноември от 18:15 в Дома на киното ще се потопим във великолепната атмосфера на модерната класика „Фрида“. Мексиканска музика, ароматна сангрия и изненадващи гости, които ще ни припомнят необуздания артистичен талант на Фрида Кало.

На 10 ноември ще се пошегуваме с абсурдите на времето. Също като Лудвик Ян, героя на чешката класика „Шегата”, чиято специална прожекция в Зала Г8 от 19:30 ч. ще е предхождана от дискусия за близкото минало с участието на български общественици.

В последния ден на CineLibri -11 ноември ще се впуснем в любовната лудост и ще разберем кои са трите етапа на любовта. Една уникална интерактивна инсталация, която всеки ще може да се докосне преди прожекцията на „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде в Дома на киното.

За най-малките любители ще има детски куклен театър. Също и специална прожекция на забавната комедия „Ваканциите на малкия Никола” на 7 и 8 ноември в Зала Г8 от 11.00. Както и във Френския културен институт от 17.00 часа!

Пътят на думите от белия лист до големия екран –

показва първият кино-литературен фестивал CineLibri, който се провежда от 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна.

Антоанета Титянова