Кои световно признати продукции може да гледаме на София Филм Фест

Септември 12, 2020

„Фарът“ е втори пълнометражен филм на художника, сценарист и режисьор Робърт Егърс – премиерата му беше в „Петнайсетдневката на режисьорите“ и бе отличен с наградата на ФИПРЕССИ в тази паралелна секция на Кан 2019. Егърс затвърди позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци с психологическия хорър, в който героите на Уилям Дефо и Робърт Патинсън са в ролите на застаряващ пазител на морски фар и неговия нов помощник. „Фарът“ е брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, в комбинация с мистика, фолклорни елементи и страхотни актьорски изпълнения.

„Прегоряла Ерес“ е истинско откровение – с великолепния си актьорски състав, с обещанието за „секси-ноар трилър“, с предизвикателствата пред един арт-критик и неговото сериозно его. Тази адаптация на романа на Чарлз Уилфорд е дело на Джузепе Капотонди; филмът беше избран да закрие миналогодишното 76-о издание на най-стария фестивал в света – Венецианския, а умелото съчетание на способностите на привлекателния Клаес Банг, чаровната Елизабет Дебики, изключителния Доналд Съдърланд и особено живата легенда Мик Джагър правят от филма страхотно приключение. И да, Мик Джагър е жесток в ролята си!

„Тяло Христово“ бе показан за първи път в програмата „Венециански дни / Venice Days“ 2019, където получи наградата „Edipo Re Award“ за най-добър филм, а по-късно творбата на младия полски режисьор Ян Комаса получи и номинация за Оскар за най-добър международен филм. Вдъхновен от реални събития, филмът разказва за катарзиса в живота на Даниел, с присъда в изправителен център за малолетни, а след излизането си на свобода започва да служи като отец в една малка епархия, без да има право на това. Това е една искрена история за прошката и вярата…

„Боядисаната птица“ на Вацлав Мархоул е филмова адаптация на противоречиво приемания роман на родения в Полша американски писател Йежи Кошински. В него авторът описва собствената си съдба, когато по време на Втората световна война е принуден да се крие из селата на Източна Европа, заради еврейския си произход. „Този филм ви отвежда на много тъмни места, но вярвам, че точно така може да влезе светлината. Каня всички да тръгнат на това пътуване, да търсят светлината“, казва при представянето на „Боядисаната птица“ във Венеция режисьорът Вацлав Мархоул. Звездният международен актьорски състав блести с класата на Стелан Скарсгард, Харви Кайтел, Джулиан Сандс и Удо Киер.

„Мартин Идън“ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Във Венеция 2019 филмът е с номинация за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

„Върлината“ на 28-годишния режисьор Кантемир Балагов възхити журито на „Особен поглед” в Кан 2019 и той получи наградата на ФИПРЕСИ и приза за най-добър режисьор. Творбата му влезе и в краткия списък за Оскар 2020 за международен филм, а специалистите твърдят, че за този филм е нужно да се знае много малко (или абсолютно нищо), за да се възприеме с непредубедени очи. Разказът представя Ия и Маша, които са опора една на друга, след като са се били рамо до рамо като зенитни артилеристки във Втората световна война – опитват се да открият нов живот в опустошения и обладан от духове Ленинград.

Мърс Кънингам е определян като първия хореограф, който създава „независим подход към модерния танц“ и отправя предизвикателство към установената реалност. В 3D филма „Кънингам“ режисьорката Ала Ковган събира последното поколение от танцьорите на Кънингам, за да представят най-добрите образци от неговия репертоар, създадени между 1942 и 1972 година, които утвърждават репутацията на Кънингам като един от най-иновативните и знакови хореографи в света.

„Децата на Айседора“ на френския режисьор Дамиен Манивел е драматична история, вдъхновена от наследството на известната новаторка в танцувалното изкуство Айседора Дънкан. Своеобразната емоционална изповед е условно разделена на три части, представящи интерпретацията на танца, създаден от легендарната Айседора след смъртта на децата й…

Сред филмите от селекцията  „Калейдоскоп“ в програмата на 24-тия София Филм Фест есен са още „Не ме обичай“ на Луис Миняро, „Cook F**k Kill“ на председателя на Балканското жури на 24-тия София Филм Фест Мира Форнай и американския филм „Изкачването“ на режисьора Майкъл Анджело Ковино.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia-film-fest/2020/09/11/kinoto-v-kaleidoskopa-na-sofiia-film-fest.462545