Лечебно-вълшебния фестивал на билките – Биле фест

Юни 21, 2020

Интересната програма е част от лечебно-вълшебния фестивал на билките – Биле фест, който Община Бургас организира този уикенд и се провежда заедно с инициативата „За едно по-чисто море“.

Водолазите от клуб „Приятели на морето“ – Бургас дадоха началото на програмата като почистиха морското дъно около острова и извадиха две стари и изпочупени котви.

След това посетителите се потопиха в духа на Еньовден с фолклорните песни и ритуали за здраве и плодородие, изпълнени от бабите от село Люляково, които сами си бяха ушили и извезали народните носии. Те сюрпризираха гостите с още една приятна изненада от техния чуден край – десерт с жито по народна рецепта с името кишкек.

Участниците от различни краища на страната представиха собствено производство здравословни храни и напитки, лечебни екстракти и мехлеми, ръчно приготвени ароматни свещи и сапуни, свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута, и ризи с български шевици.

Специално внимание в програмата бе отделено на чудото на „Странджа“ – кримският чай. Островните готвачи от ресторант „100 години назад“ нагостиха посетителите с нестандартно и вкусно меню с традиционни билки.

Фестивалната програма, която е част от най-новата инициатива това лято на Община Бургас – етно уикенди, продължава и утре, 21 юни, /неделя/ с ритуала Еньова Буля в навечерието на Еньовден, който ще изпълни самодейният фолклорен ансамбъл „Китка“.

От островната пещ посетителите ще могат да дегустират топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. В духа на Еньовден ще бъде сплетен специален венец от билки – Еньовденски венец за здраве. За настроение ще звучи българска музика, а гласовитите гости ще могат да се изявят и участват в караоке.