Людмил Ангелов открива „Европейския музикален фестивал 2020“ с творби на Шопен

Август 28, 2020

Ще бъдат представени ранни произведения за пиано и оркестър на великия полски композитор. Под диригентската палка на Григор Паликаров ще звучат Вариации La ci darem la mano, Краковяк и Концерт за пиано и оркестър номер 2 от Шопен.

Заради противоепидемичните мерки този концерт ще бъде повторен и на 16 септември, понеже продадените до момента билети вече надхвърлят ограничения наполовина капацитет на зала „България“.

Това е първото събитие от оркестровия интеграл, който Людмил Ангелов ще представи в рамките на фестивала. Пианистът многократно е реализирал интеграли със соловите пиеси на полския творец, но сега за първи път се насочва и към цялостно представяне на оркестровите творби от Шопен. Това са общо шест крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен пише тези творби между 17-ата и 21-вата си година, давайки сериозна заявка за своите възможности като композитор. Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, отново в зала „България“.

„Европейският музикален фестивал 2020“ ще предложи още събития. На 11 и 12 октомври виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц ще свири с оркестъра на Софийската филхармония творби от Моцарт и Менделсон.

Мултимедийният концерт „Кино и класика“ под диригентството на Максим Ешкенази и солистите Мила Георгиева и Георги Черкин е предвиден за 20 и 21 октомври в зала „България“.

На 29 октомври в „София лайв клуб“ е изявата на Barcelona Gipsy balKan Orchestra с уникален етномикс от фолклор, клезмер и джаз, а на 18 ноември столичната публика ще се срещне за първи път със звездата на фадото – Рикардо Рибейро от Португалия и неговото трио.

В края на септември на Ларгото ще се състои музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“, а в рамките на фестивала ще бъде и тържествената церемония „Златно перо“.