МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ ЗА ДИГИТАЛНИ ИЗКУСТВА ЗА 7 ПЪТ В СОФИЯ

Октомври 23, 2019

Тази година акцент в програмата е участието (за първи път у нас) на световноизвестния пърформанс артист Stelarc (Австралия) – пионер в изкуството, създадено с био-технологии, роботика и дигитални медии. За първи път в България ще гостува и Мива Матрейек (САЩ), чиито пърформанси създават магична реалност, в която тя е силует и сянка, взаимодействаща с анимирани от нея образи.

По-различното тази година е, че изложбата, която традиционно заема основна част от програмата, се разпростира извън галерията на НХА – на още няколко локации в града. Имаме над 60 артисти като тези, които идват тук в България са от около 5-6 държави, но има много повече, които са застъпени във видеоселекцията или поне 10-15 държави.

Изложбите са на пет локации – галериите „Академия“, „Кредо бонум“ и „Сердика“, Гьоте институт и Триъгълната кула на Сердика към Музея на София. Концертите са на The Science, SoundCamp (Великобритания), Мimionix & Quantum space, Saturated Pixels, Zero One, Иван Шопов и Бояна Желязкова.Синята зала на Чешкия център ще бъде локация и за специалната селекция от над 30 видео арт и експериментални аудио-визуални форми, които ще се прожектират всеки следобед там в дните на фестивала.

Информира Мерудия.инфо