Мистерията Елена Божкова с Grand Prix от Първия фестивал-среща на фолклора

Една от най-обичаните и изтъкнатите наши народни изпълнителки Елена Божкова, носителка на „Грами“ като част от формацията „Мистерии на българските гласове“, си тръгна с поредица от отличия от финалния етап на фестивала „Първата международна среща на фолклора“. Председателят на Арт и фолклорен център „Несия“, организатор на престижните черноморски форуми,  Христо Станков връчи Гранд при на Елена Божкова за високо вокално майсторство. Отличието е за нейната високо професионална и всеотдайна дейност като ръководител на двете вокални групи към читалище „Христо Ботев“ Нови Искър – мъжка и женски хор „Омайни гласове“. Обичаната изпълнителка, носителка на орден „Кирил и Методий“ и автор на 9 книги, между които -„Дивата музика на шоплука“, а последната от които е .“Дълголетието на певческия глас“, получи награда и от украинска страна, от фестивала „Ома фест“, които бяха част от фестивала „Първата фолклорна среща Нестия 2021“.

„Във фестивала „Черноморска перла Нестия“ участваме всяка година. Ансамблите при читалище „Христо Ботев“ Нови Искър имаме постоянни уангажименти през лятото, които са чудесни за представяне на танцовия състав с ръководител Валери Гаганелов , както на мъжката група и женския хор „Омайни гласове“, които ръководя аз. Разбира се, че едно е да се изявявам като народна певица и съвсем друго, когато съм ръководител – отговорността е голяма, но представянето ни доставя удоволствие. Тази 2021 година стават 50 години от моето участие в „Мистерия на българските гласове“, сподели Елена Божкова. „Покаваме това, което носим в себе си – любовта към фолклора. Именно тя ме води, имам вътрешна потребност да предам това, което мога на другите. Да покажа как може да се включи всеки в запазване на традициите и нашето най-голямо богатство – фолклора. Най-важното е, че показвайки българския фолклор на сцената, не правим демонстрация, а изразяваме на най-ценното, което имаме“.

Освен участия в елитния хор на Българското национално радио и телевизия, Елена Божкова води хор в Славовци, поема Мъжката певческа група и женския хор „Омайни гласове“ в Нови Искър, а впоследствие „Чучулигите“ във Враждебна и „Чубричанчета“ в читалище „Добри Чинтулов“ в София. С тези формации участва в традиционни фестивали из цяла България, като на 17 септември мъжката вокална група ще участва на фестивал на мъжките групи в Симитли – ритъмът и пулсът им е в кръвта..„Там участват много добри групи, които пеят богатия македонски фолклор, но шопският не е по-малко атрактивен като стил.“ Предстои участие и в Искърското дефиле в Мездра. Мъжката вокална група, ръководена от Божкова,  участва на форум и в Свищов, където също спечели награда

От „Първата среща на фолклора Несия“ с Гранд При за цялостно участие си тръгнаха и танцов ансамбъл от Нови Искър с художествен ръководител Валери Гаганелов, танцов състав „Вратица“ към читалище „Развитие“ Враца и две румънски танцови състава.

„Нестия“ и топ хореографът Христо Станков посрещат септември с поредната патриотична идея за единение на българите от диаспорите и тези от цялата страна. За Съединението на България  от различни селища самодейни и професионални изпълнители се обединяват на сцените на няколко града – София, Велико Търново, Бургас и село Победа, община Тунджа, като финалът на Похода на българското единение е на 6 септември в Пловдив. За целта идват български състави от Молдова, Украйна и Западните покрайнини, а събитието е под патронажа на Държавната агенция на българите в чужбина.