Монти Александър акомпанира на Васко Петров

Август 15, 2015
Монти Александър- приятел на Синатра

Големият пианист Монти Александър припомни на феста в Банско най-добрите години на американския джаз. Музикантът от Ямайка, който е акомпанирал дълго време на Франк Синатра, направи изненадващ жест към Васил Петров. Извика го на сцената да пее парчета на „old blue eyes“. Това се случи на лайфа му, който той избра да завърши с хита на Синатра „I ‘ve got you Under my skin“. Това изненада Васко, но той с удоволствие се включи в изпълнението. За бис двамата направиха великото парче „Fly me to the Moon“, бурно аплодирани от публиката. Александър импровизира и върху класически джаз и композиции, вдъхновени от родината му.

 

Монти Александър, който за първи път идва у нас, има над 70 албума в 50-годишната си кариера. Работил е с най-големите имена в джаза – Тони Бенет, Рей Браун, Дизи Гилеспи, Кларк Тери, Куинси Джоунс, Барбара Хендрикс, Боби МакФерин. Участвал е и в албума на Натали Кол, посветен на нейния баща – „Unforgettable“, който печели седем награди „Грами“. Пианото му звучи и във филма на Клинт Истууд „Птица“ за Чарли Паркър.
Снощи Монти и Васко отново се засякоха – на джаз фестивала в Ниш, където родният Франк Синатра имаше концерт заедно с „Биг бенд Благоевград“.

Копирано от standartnews.com