МУЗИКАЛНИЯТ ТЕАТЪР УЧРЕДЯВА „ФЕСТИВАЛ НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР”

Октомври 29, 2020

Той ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния танц, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията на фестивала е да се превърне в знаково събитие от културния календар на столицата.

„Музикалният театър като уникален и единствен на Балканите театър с утвърдена жанрова специфика да представя оперетни и мюзикълни постановки е исторически призван да учреди подобен фестивал” – категоричен е директорът на театъра Марияна Арсенова. По думите й, театърът и неговата трупа са се превърнали в еталон за правенето на мюзикъл в България. Целта на учредителите на фестивала е той да стане авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на Балканите.

Още през ноември театърът кани зрителите на двете най-касови мюзикълни заглавия в своя репертоар – „Цигулар на покрива” (от 7 до 15 ноември)и „Фантомът на операта”(от 20 до 29 ноември). Те ще се играят в поредица от два цикъла само през ноември, обявен за месец на мюзикъла в Музикалния театър.

МЮЗИКЪЛНИТЕ ЗАГЛАВИЯ В ИСТОРИЯТА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Многобройните оперетни и мюзъкълни заглавия от афиша на Музикалния театър го нареждат не само сред оперетните театри на Будапеща и Виена, Комише опера, Фолкс опера, но и сред театрите на Бродуей и Уест Енд, утвърдени в жанра на мюзикъла. Трупата на театъра е създала дългогодишни традиции и се е утвърдила като най-добрата в жанра на мюзикъла в България. През последните шестдесет години театърът представя на своята сцена най-популярните заглавия от класическия мюзикъл.  Началото е през 1963 година с първия мюзикъл „Бел Ами“ от Кройдер. В същата година е и “Момичето, което обичах“ от Жул Леви. През годините на сцената на Музикалния театър се поставят „Моята прекрасна лейди“ от Лоу (1965, 1989 и 2014 год); „Целуни ме, Кейт” от Портър (1967);„12 нощ“ на Димитър Вълчев (1970); „Човекът от Ла Манча“ от Мич Лий (1973); „Случка в Уест Сайт“ от Бърнстейн (1975); „Хелоу, Доли“ от Хърман (1998).

Сред  забележителните постановки на Музикалния театър са мюзикълите на Уебър: „Булевардът на залеза“(2017), „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“(2000 и 2008 год.), „Евита“(2005), „Котки“(2009), рокоперата „Исус Христос Суперзвезда“(2002 и 2010). Постановката на „Фантомът на операта“(2019) се превръща в най-касовия спектакъл в историята на театъра. Най-новото мюзикълно заглавие в афиша на Музикалния театър „Цигулар на покрива” от Джери Бок е едно от музикалните събития на годината.

С акта на учредяване на първия у нас „Фестивал на музикалния театър, Музикалният театър доказва своя статут на културен институт с национално значение за оперета, мюзикъл и модерен балет.

Съобщи Тони Титянова