Наградите на Master of Art

Септември 24, 2020

Част от филмите ще продължат да се прожектират в някои столични кина, защото има заявен интерес към тях. Това каза артистичният директор на фестивала Найо Тицин.

Това е единствения в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Прожекции имаше в София, Пловдив и Варна.

Фокусът е върху различни артистични подходи в изкуството, а програмата е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Лентите бяха разделени в различни категории – Архитектура, Дизайн и мода, Изкуство и власт, Изобразителнo изкуствo, Кулинарно изкуство, Литература, Музика и танц, Театър и кино, Фотография.

Заради пандемията това пето издание на Master of Art беше различно. През февруари имаше онлайн прожекции на специална платформа, достъпна само за България. След 27-и август пък фестивала се радваше и на жива публика, каза артистичния директор Найо Тицин:

„Много приятно сме изненадани, че толкова много зрители дойдоха на живото издание през септември. Заслуга за това имат и прекрасните открити сцени, на които бяхме. Имахме шанс и с времето, което беше много хубаво. Получи се онази смела стъпка да имаме първо онлайн издание, а после да бъдем първият голям фестивал, който да стартира в пост Covid периода. Това се оказа печеливш ход“.

Той посочи, че за първи път на фестивала един филм печели три награди – две на журито и една на публиката:

„Това е филмът „Форман срещу Форман“ – чешка продукция. Другият филм, който печели наградата на младежкото жури и спечели наградата в своята категория „Дизайн и мода“, е „Изчезването на моята майка“.

„Гарванът и чайката“, „В търсене на Казандзакис“ и „Дора Маар – между светлината  и сянката“ са сред останалите наградени заглавия.

В категорията „Най-добър български филм“ отличието отиде при Николай Василев за лентата му „Високо“ – филм за свободния полет на един фотограф, който за 20 години e натрупал повече от 500 часа във въздуха с фотоапарат в ръцете си и е направил невероятни снимки отгоре още преди да се появят дроновете.

Следващото издание на Master of Art  е планирано за април догодина.