Над 100 участници на Evergreen Fest Sofia

Февруари 20, 2020

Това е второ издание на Evergreen Fest, който е фокусиран върху посвещаването на младите музиканти в песенната традиция. Фестивалът се организира по инициатива на певицата и вокален педагог Румяна Коцева, която е и негов директор. Близо 130 деца и младежи от цялата страна се включиха в надпреварата, като изпяха хитове от световното музикално наследство и бисери от българската музикална съкровищница.

В изпълненията на над 100 деца и младежи видях как джаз стандартите и евъргрийните им помагат да се изградят като личности и като творци. Чрез тези велики песни те разгръщат своята индивидуалност, развиват таланта си, търсят и намират своята емоция, с която да поднесат песните по най-съвършения и завладяващ начин. Заради това работата на журито бе отговорна, но и толкова приятна!“, сподели Светослав.

В допълнение Румяна Коцева посочи, че „тази година двойно повече деца са научили такива песни. Това е прекрасната възпитателна стойност на нашия фестивал. Когато младите певци имат това знание, няма как то да не окаже влияние върху техния музикален вкус и вокални възможности.“ – посочи Румяна Коцева.

Тази година участниците във фестивала бяха разделени на шест групи, като първите пет бяха в категориите: от 7 до 9 год., от 10 до 12 год., от 13 до 15 год., от 16 до 19 год. и от 20 до 35 год. В шеста група бяха обединени ансамбловите изпълнители – дуети, триа и групи. Конкурсният ден продължи повече от 8 часа, а в неделя се състоя галаконцертът с връчването на наградите. Организатори са фондация „Музика вива“ и читалище „Д-р Петър Берон – 1926“. Тази година събитието е подкрепено от район „Триадица“ на Столична община и от Националния дворец на културата, който предоставя безвъзмездно Зала 11 за първия ден на фестивала.

Информира „Мерудия.инфо“ ООД