Над 70 занаятчии на тазгодишния Пролетен панаир на занаятите- пролетно издание

Юли 09, 2020

Събитието, чиято цел е да пази традицията в занаятите и да продължи тяхното развитие, е подкрепено от Община Пловдив, КЦМ 2000 ГРУП, Представителен танцов ансамбъл „Седенчица”.
Занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливи хора, но идват от сърцето и по традиция не се записват, а тънкостите се предават от човек на човек. Над 70 занаятчии със свой авторски прочит на традиционни занаяти, ще демонстрират пред жители и гости на гр. Пловдив, тънкостите на над 22 различни занаята. Сред тях са художествени тъкани, тъкачество, дърворезба, изделия от кожа, ножарство, художествена керамика, грънчарство, художествено плетиво, шапкарство, национални кукли, народни музикални инструменти, кошничарство, накити, гравьорство  и др.
Панаирът на занаятите ще бъде открит официално на 2 юли от 17:00 ч. на пл.„Римски стадион” и ще работи всеки ден от четвъртък до неделя  от 10:00 ч. – 19:30 ч. Децата и всички желаещи могат да се докоснат до богатството на българските занаяти и да провокират своите умения.
В Детски работилници за кошничарство и народни музикални инструменти всеки ден от 13:00 ч.. до 15:00 ч. деца ще учат занаята при майстори Мехмед Шакир и Пламен Петракиев.
Медийни партньори са Под тепето, Марица, БНТ 2, БТА, БНР, СКАТ, Пловдив Прес, Gustonews, Darik, PLOVDIV-ONLINE, Topnovini, PLOVDIV TIME, Plovdivmedia, DC, EuroPlovdiv и др.
Майстори и калфи, членове на Регионалните занаятчийски камари от цяла България, ще демонстрират своите умения пред публика.

Повече информация може на намерите във Фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/564292124481501/, както и на Фейсбук страницата на организатора: https://www.facebook.com/rzk.plovdiv/

„Панаир на занаятите“ се провежда ежегодно в две издания – пролетно и есенно с основен организатор Регионална занаятчийска камара със съдействието на Община Пловдив.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

(Забележка: Събитието е с нови дати, вместо първоначално планираното да бъде проведен през месец май 2020 г., в изпълнение на Заповедите на министъра на здравеопазването за противоепидемичните мерки във връзка с епидемията от COVID-19)