Народен събор Магията на Рила планина и Нестинарско шоу с Нестия

Музика, народни занаяти и фолклор, кулинария и нестинарски танци са част от богатата програма, която посреща гостите на елитния курорт и правят пребиваването им в най-високата планина на Балканите още по-незабравимо.

Едно от най-големите събития в Боровец и региона през лятото по традиция събира на едно място музиканти, танцьори и изпълнители на българската народна музика, майстори занаятчии, билкари, художници, скулптори, гост изпълнители и любители на българските обичаи и традиции на 7 август (събота). Събрът се прелива на следващия ден с Празника на Рила планина – на 8 август.

Фестивалът започва с Базар на занаятите и с богата фолклорна програма, в която участва елитния местен състав „Самоков“ и певчески и танцови състави от региона.  Гостите ще опитат от прочутия боб по Самоковски, приготвен по стара българска рецепта в „Юнашкия тиган“ на майстор Ангел Ангелов. Традиционна е вече възстановката, която изпълнява Клуб на любителите на старинно оръжие „Чакър войвода“. След  пукота на черешовото топче идва ред на нестинарските танци, организирани от „Нестия“, с които присъстващите ще се потопят не само в „Магията на Рила планина“, но и на духа, традициите и тайнството на автентичния български фолклор.

Ето и пълната програма:

07 август 2021 г., (Събота)

10:00 Базар на занаятите;

16:00 Официално откриване на събора;

Поздрав на всички гости от фолклорен ансамбъл „Самоков“ към Читалище- паметник „Отец Паисий – 1859“, ръководител Борислав Искрев

16:20 – 18:30 Празнична фулклорна програма с участието на певчески и танцови състави;

17:00 Боб по самоковски от големия тиган на Ангел Ангелов;

18:30 Възстановка в изпълнение на клуб на любителите на старинно оръжие „Чакър войвода“ – град Самоков;

19:00 – 20:00 Празничен концерт с Ива Давидова и Екстра Нина;

22:00 Нестинарски танци с „Нестия“.

 

08 август 2021г., (Неделя)

– Празник на Рила планина;

– Масово изкачване на връх Мусала, изходен пункт Кабинков лифт Ястребец;

– Базар на занаятите;

Фестивалът се организира съвместно със Съюза на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец и Община Самоков.

Всички прояви на фестивала ще се състоят пред хотел „Рила”, входът е свободен.

За всички посетители и гости на курорта за двойния празник, двупосочните билети за лифтовете в Боровец за туристи ще бъдат на промоционални цени на 7 и 8 август.

Възрастни: 14 лв.               Деца: 7 лв.

Всеки ще има възможност да се разходи и докосне до магическата природа на Рила и чистия планински въздух, както и до красотата и непреходността на българския фолклор, занаяти и култура.

Тони Титянова