Национален фестивал „Семе българско“

Април 21, 2016

Третото издание на фестивала има много нови инициативи, които ще накарат малки и големи да се гордеят, че са българи.

Станалият вече традиция за града фестивал преплита в едно каузата „Да съберем, засеем и съхраним семената български за бъдещите поколения“.

Програма

В първия фестивален ден, на 23 април, в инициативата „Моята България“ официалните гости, заедно с посетителите на фестивала, ще засеят български рози, очертаващи националния флаг на България.

На входа в парка ще има разположен пункт, в който изложителите и посетителите ще мога да попълнят анкетата „Традиционни местни сортове, които дават облика на България“. Резултатите ще послужат да се стартира обществена дискусия за утвърждаване на списък с характерни местни сортове, които връщат специфичния регионален облик на малките населени места, и запазват поминъка на местното население.

Демонстрационни ателиета на ученици от училища, които съхраняват българските традиции и култура ще се включат в новата инициатива „Българските традиции в училище“. 

В отделен кът от парка, наречен „Българските занаяти“, ще бъдат разположени занаятчии, които ще обучават децата в своите арт ателиета да изработват грънци и бижута от семена. Да творят върху коприна на тема: ”Бяло, зелено, червено”, а всеки, който желае ще има възможността собственоръчно да замеси български хляб.

На 23 и 24 април, най-хубавите пролетни празници, в парк „Казармите“ ще проведе „Селскостопанска и цветна борса“. В нея ще участват големи производители на семена, цветя, дървета, разсадници, селекционни центрове и научни институти в областта на овощарството, зеленчуко- и зърнопроизводството. Те ще предлагат семена от местни сортове, домашно отгледан разсад, фиданки и информация за отглежданите от тях плодове и зеленчуци.

Да помогнем на нуждаещите се

Фондация “ Искам бебе“ тази година се включва с инициативата „Шанс за бебе“. В нея „ин-витро” деца от цялата страна, заедно с родителите си, и деца от севлиевските училища, ще изложат за продажба предварително изработените от тях предмети. Например бижута, апликации, пана от естествени материали с акцент върху семената и растенията. Инициативата има за цел да събере средства, за да подпомогне едно севлиевско семейство, което се нуждае от „ин-витро” процедура. Ще бъде обособено специално място, където всеки желаещ може да подкрепи идеята,закупуването на нещо от базара или предостави средства.

Вторият фестивален ден, 24 април, в парка ще бъде представен базарът „Забравени традиции, живи вкусове“(СЕЛСКИ МОЛ). В него ще се включат най-малките местни производители от цялата област. Те ще предложат на посетителите изделия от селскостопанския двор, местни изделия, домашно приготвени храни от екологично чисти продукти. Участниците в Селския Мол ще представят традиционни предмети, облекла и културни ценности, характерни за района.

На 24 април – Цветница организаторите на фестивал „Семе Българско” ще посрещнат гостите на парк „Казармите”  с китка здравец по случай най-красивия и цветен български празник.

Акценти

„Парад на цветята”, който ще бъде основният акцент на втория фестивален ден. Всяко дете може да демонстрира своите артистични заложби. Възможностите са тематичен „цветен” костюм, цветен боди арт, създаде уникална цветна икебана или други предмети от естествени материали с акцент върху цветята (бижута, апликации, пана). Цветните творения ще се включат заедно в парад през парк „Казармите”, за да могат всички гости на фестивала да им се порадват. След това ще се качат на сцената за Цветното ревю. Всяко дете ще представи себе си или своето творчество, а специално жури ще оцени най-красивите и оригинални „цветя”.

Конкурс „Никой не е по-голям от хляба“ – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвремени технологии. Компетентно жури ще отличи и награди победителя. Рецептата на майсторът- хлебар ще бъде разпространена. Наградата ще бъде осигурена от мелница или зърнопроизводител.

Открита сцена и през двата фестивални дни :

„Надпей ме, надиграй ме” – фолклорен маратон за изпълнители на народни песни. Танци, възстановки на народни обичаи, лакърдии и скечове. Изява на местни ансамбли, певчески групи, танцови школи от Габровска, Ловешка и Великотърновска област. През първия ден участие ще вземат Валя Балканска и Поли Паскова, а през втория – Веселин Маринов и Славка Калчева.