Националният фолклорен фестивал „Море от ритми“

Септември 18, 2015
„Море от ритми“

Всяка година през септември в красивия черноморски град Балчик се провежда националният фолклорен фестивал „Море от ритми“. Петото издание е от 19 до 21 септември и обхваща почти всичко от българския фолклор. Автентичен, обреден, клубен той е интересен както за самодейни, така и за професионални състави. Новост тази година са работните ателиета. Народната певица Дафинка Дамянова ще води ателието за песенен фолклор, а преподавателят в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив Велизар Василев ще ръководи групата за хореографска разработка. Интересното е, че тя ще е върху официалния химн на фестивала.

Участниците са от всички възрастови групи, като най-малката участничка е на 2 години и половина, която ще се изявява на една сцена със своята баба. Проф. Даниела Дженева, директор на ансамбъл „Тракия” отново ще е председател на журито, проф. Антон Андонов, завеждащ катедра „Хореография” в АМТИ, Пд и народният певец Денислав Кехайов отново ще са членове на журито, а нов член е фолклористът, сътрудник на БАН Николай Ников.

В съпътстващата програма са предвидени – Уличка на занаятите, която тази година ще бъде разширена с идеята да се запалят младите хора и да не допуснат занаятчийството да загине, както и детска хоротека за създаване на приятелски отношения между децата-участници.

Фестивалът „Море от ритми” се финансира изцяло от община Балчик и се провежда под патронажа на кмета Николай Ангелов.

Антоанета Титянова

more-ot-ritmi more_ot_ritmi1 more ot ritmi3 more ot ritmi2