Немскоезична литература от всички страни на VI Софийски международен литературен фестивал

Над 80 са участниците в тазгодишното издание на най-голямото литературно събитие в София. Тази година чуждестранната програма на фестивала ще е посветена изцяло на немскоезичната литература. Участници ще бъдат някои от най-известните писатели и поети в съвременната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн.

Кураторската програма на фестивала включва срещи с писатели, дискусии и детска програма. Тази година събитията ще се разширят с още три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски международен литературен фестивал представя и Тайно поетическо четене. На сцената на Литературния фестивал ще бъдат експонирани и две изложби: „Бухшмук“ – с илюстрации по сюжети от немскоезични автори и селекция арт книги. В своята шеста година форумът ще включва 40 събития.

Темите в тазгодишното издание на Литературния фестивал формират широка картина от дискусионни блокове. Сред най-интригуващите разговори ще бъде този за „Случаят СВЕП, визуалната поезия и свободата на образите“ или как списанието участва в международните процеси на изкуството. Тазгодишният дебат за превода ще бъде посветен на неговите маршрути и преводните издания на българска литература на немски език.

Международната тема в програмата на фестивала изисква и присъствието на сериозни и ангажирани дискусии, тематизиращи късия разказ, немскоезичния роман, българската и немскоезичната драматургия.

Три са нови форми, като първата е „Тайно поетическо четене“. Тази година всеки ден от Литературния фестивал започва със събития, свързани с детските книги, срещи с писатели или работилници.

Подобни статии
Разгледайте