Новата Царица на виното откри сезона на гроздобера в Старосел

Септември 12, 2018

С богата фолклорна програма, във винарска изба край пловдивското село Старосел откриха гроздобера за региона. Беше избрана „Царица на виното“ – 19-годишната Бояна Ацева, студентка по право в НБУ, която беше закичена с венец, сплетен от първите лозови клонки, зарязани от Трифон Зарезан и оплетен с омайни билки, брани рано сутринта на Еньовден. В старо мраморно корито новата Царица на виното смачка с крака и първото грозде, което беше набрано рано сутринта в района на село Старосел.

„Царица на Виното“ в село Старосел се избира след три дефилета в Храма на виното, където бе разказана древната „Легенда за лозата“. Хубавелките дефилираха в носии от различни фолклорни области и заедно с танцова формация  представиха характерни мотиви от Добруджанската, Шопската, Северняшката, Тракийската, Странджанската, Родопската и Пиринска обрасти.

Сред изненадите на събитието са био базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и съревнование за най-добър гроздоберач. Организират се винени дегустации в осъвременения Храм на виното.

По стар обичай в първата неделя на месец септември във Винарска изба „Старосел” се празнува началото на гроздобера, който се превръща в соеобразен празник на виното, красотата и младостта. Тогава се ибира новата Кралица на виното, която с боси си крака под съпровода на тъпани и гайди мачка зрялото грозде. Венецът, с който я окичват е заплетен от бабите от село Старосел с билки от Еньовден на лозова пръчка, зарязана на Трифон зарезан. Той се предава от миналогодишната кралица на виното, докато староселските баби огласят с песните си този празничен момент. С боси крака и запретнати поли, с кършна ръченица Кралицата  ще намачка гроздето, за да потече река от вино за добра поличба и берекет.