Новите български изпълнители на Джаз феста в Банско

Юли 02, 2019

Лина Никол

Това е първото участие на Веселина Николова на джаз форума в Банско. „Радвам се, тази година е на фънка, а ние освен R&B и поп музика, правим и фънк. Това са стиловете, които обичаме да изпълняваме с моята банда. Прекрасно е, че има сцена, на която могат да се изявят както международни, така и български артисти.

За първи път на Банско фестивала ще представя парчета от предстоящ албум, също и сингъла, който излезе миналата година заедно с един прекрасен американски соул изпълнител Франк МакКомб (Frank McComb). Ще изляза с бандата, с която работя от 4-5 години, едни от най-добрите музиканти в България. Някои от моята група са участвали във Джаз феста в Банско с различни формации: Александър Славчев – китара, Радослав Славчев–Riverman – бас и вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Богомил Енчев – барабани, Божидар Василев – тромбон и ефекти. Ще представим авторски композиции, аранжирани версии на наши любими парчета. Обичаме да правим известни хитове, останали във времето, които са познати на хората, но ще им е приятно да ги чуят в различни аранжименти и варианти. Така че ще бъде смесица от двете – авторски неща и кавъри.”

Акапелната група Spectrum ще открият фестивалната вечер на 8 август в състав: Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон, Атанас Кулински – тенор, Боряна Йорданова – сопран и Весела Морова – алт. Квинтетът е за първи път на сцената на Bansko jazz fest, но за Весела Морова определено може да се каже, че е добре позната на публиката. Миналата година тя бе сред солистките на Фестивалния бенд. С композитора Любо Денев участваха в юбилейното ХХ издание на фестивала. В 2015 г. помним изпълнителката с бразилския проектDandalunda във формацията Весела Морова & Дандалунда бенд, докато в 2014 г. бе дебютът й в Банско като част от младата формация изпълнители под ръководството на Стефка Оникян.

Ето какво сподели Константин Бейков за бъдещето участие в Джаз феста в Банско: „Група „Спектрум” е създадена от 7 години и сме носители на тази традиция на акапелното пеене. Тези групи са много популярни в Европа, в Америка и Азия. Тенденцията е да създаваме авторско творчество, авторска музика – акапела, което за нас е много важна крачка. И на Фестивала ще представим програма, която наполовина се състои от популярни песни. Тъй като тематиката е насочена към фънка, сме подготвили няколко известни класики в тази област. Също така ще интерпретираме българския фолклор с изразните средства на джаза, на попмузиката, на фънка, с което се занимаваме от няколко години. Ще представим няколко от нашите съвсем нови авторски композиции. В момента записваме първия си авторски албум, който ще представим наесен, но части от него ще прозвучат в Банско.”

Тони Титянова

Информира Мерудия.инфо