Нови фестивални заглавия на 8-ия София Филм Фест в СЕВЛИЕВО

Юли 18, 2020

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с Община СЕВЛИЕВО, поредното издание на „София Филм Фест в Севлиево“ – с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Площад „СВОБОДА” отново ще посрещне киноманите в три поредни вечери, а началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!

„София Филм Фест в Севлиево“ стартира на 23 юли (четвъртък), когато зрителите ще се срещнат ПРЕМИЕРНО с едно от най-новите български заглавия „БАЩАТА“ – това е третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 „БАЩАТА“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана, приза за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и три отличия на филмовия фестивал в Арас, Франция. Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини…

Вторият фестивален ден е 24 юли (петък) – предвидили сме да гледаме заедно един от най-обсъжданите и харесвани филми на 2019 година, документалния разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов – „МЕДЕНА ЗЕМЯ“. Това е единственият филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед…

В събота – 25 юли, програмата ни в Севлиево за 2020 година завършва със специална среща – с абсолютния фестивален хит „ПАРАЗИТ“ на режисьора Понг Чун-Хо. Седмият пълнометражен филм на прочутия корейски майстор удиви света и заслужено получи „Оскар“ за най-добър филм. От шестте му номинации за „Оскар“ се материализираха още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. „ПАРАЗИТ“ е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят. Той получи „Златна палма“ в Кан през май 2019, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий. С 263 награди и 228 номинации, „Паразит“ е позициониран на 28 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb.

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

„София Филм Фест в СЕВЛИЕВО” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с програми в София, Бургас,  Пловдив и Варна, както и регионалните издания на СФФ – в над 20 града и младежката инициатива на фестивала – „СФФ за учащи”.

Очакваме Ви на Кино площад „С В О Б О Д А”

(пред Община СЕВЛИЕВО)!

Ако случайно завали – ще прожектираме

в Дом на културата „Мара Белчева“!