Нощ на историите София 2020

Септември 14, 2020

Събитието е с вход свободен и ще се проведе в Камерната зала на Национален студентски дом на площад “Народно събрание” №10 при спазване на всички противоепидемични мерки. И в двата дни “Нощ на историите” ще бъде от 16:00 до 20:00 ч. в общо четири тематични блока.

“Нощ на историите София 2020” ще събере на 19 и 20 септември на една сцена творци от различни изкуства, историци, журналисти и създатели на инициативи за столицата, които ще споделят лични истории за София – от своя живот или от живота на минали поколения. Събитието е с вход свободен и ще се проведе в Камерната зала на Национален студентски дом на площад “Народно събрание” №10 при спазване на всички противоепидемични мерки. И в двата дни “Нощ на историите” ще бъде от 16:00 до 20:00 ч. в общо четири тематични блока.

ПРОГРАМА И УЧАСТНИЦИ

19 септември (събота), 16:00 – 18:00 ч.

БЛОК 1: ИСТОРИЯ

Проф. ВЕСЕЛИН ЯНЧЕВ – историк, преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ПЕТЪР КЪРДЖИЛОВ – кино изследователят ще ни разкаже за ранното кино в София. Той е автор на книгата „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896–1915)“ – от началото на декември 1896 г., когато се е състояла първата кинопрожекция в столичния град, първа и за България, до началото на октомври 1915 г., когато страната ни се включва в Първата световна война.

ВАСИЛ ГЕОРГИЕВ – юрист и писател. Пише кратки градски разкази. Вторият сборник на Васил Георгиев – „Уличник. Истории на софийските улици“ (2010) събира най-добрите текстове на автора от списание „Една седмица в София“, в което от 2006 г. той всяка седмица представя портрета на една софийска улица.

19 септември (събота), 18:00 – 20:00 ч.

БЛОК 2: МУЗИКА И ТЕАТЪР

ЕМИЛ БРАТАНОВ – журналистът ще ни върне към 80-те и 90-те години и тогавашните рок групи в столицата. Братанов е един от авторите на книгата “Цветя от края на 80-те” – първата цялостна история на българския рок от тези години.

ДИМИТЪР ИВАНОВ – на сцената ще видим и кукленият актьор и вентролог Димитър Иванов, известен със своя спектакъл “Беше ми 100лично”. Този път обаче той няма да играе, а ще разкаже историята зад спектакъла, посветен на столицата.

20 септември (неделя), 16:00 – 18:00 ч.

БЛОК 3: ПЛАТФОРМИ И ИНИЦИАТИВИ ЗА СОФИЯ

МАРТИНА СТЕФАНОВА (КвАРТал) – съосновател на Арт фондация Дома, създател на инициативата за арт квартал в София „КвАРТал“ и прилежащия към нея Kvartal Festival между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“. Това е един от най-красивите и стари квартали в София. До него е стигала улица “Търговска”, но след бомбардировките по време на Втората световна война тя е разрушена и така кварталът е откъснат. Районът е изпълнен с красиви виенски къщи, които са запустели и така вече много години. Още 70-те години тази зона е мислена да бъде арт квартал..

ИВАН ШИШИЕВ („Етюд-и-те на София”) – създател на фотографския проект “Етюд-и-те на София”, който започва през 2015 г. като фейсбук страница и бързо се превръща във визуална хроника на града. Иван Шишиев запаметява с фотоапарата си разнообразни места, хора и моменти от столицата. Част от тях са познати на мнозина, други остават забулени в неизвестност, но всички са обединени от красивата картина, която създават. За първи път в луксозен албум са събрани най-емблематичните снимки от проекта.

ВАЛЕРИ ГЮРОВ (GIFTED) – завършил архитектура в Щутгарт, съосновател е на сдружение „Трансформатори“, проекта socmus.com, The Red Flat, основател на GIFTED urban culture hub. GIFTED е създаден през 2017 г. Това е градско пространство от нов тип, което се намира на ул. “Иван Денкоглу” 24. Мисията му е да представя София по креативен и иновативен начин. Пространството е посветено на местни артисти, колективи и брандове, които се опитват да градят съвременния имидж на столицата и страната ни като атрактивна дестинация за туризъм.

20 септември (неделя), 18:00 – 20:00 ч.

БЛОК 4: ЛИТЕРАТУРА И ТВОРЧЕСКИ ФАМИЛИИ

Последният тематичен блок от “Нощ на историите” е литературен. В него участие ще вземат творците – Вл. Левчев; А. Хаджимишева, Ал. Шпатов, Р. Баросов.
Подробности за програмата по часове и актуална информация може да следите от Facebook събитието “Нощ на историите София 2020”.

КАКВА Е ИСТОРИЯТА НА „НОЩ НА ИСТОРИИТЕ“?
Проектът за тазгодишното издание на Нощ на историите в София е на Фондация за българска литература, която издава литературното списание „Ах, Мария”. Списанието става мит през 90-те с тематичните си броеве “Как се пише литература”, “Сюрреализмът”, “Смъртта”, “Прокълнатата литература”, “Балканският бум в литературата”, “Антология на едно незавършило десетилетие“. Главен редактор на списанието още от 90-те е поетът Румен Баросов.
Създател на самия формат „Нощ на историите“ е Момчил Цонев – журналист и писател, който събира лични и родови истории, както и материали за етнография, поселищна история и езикознание в историческия си сайт “Сторник“.
Първото издание на “Нощ на историите” беше през май 2019 г. в София, когато поети и писатели разказваха лични истории. Момчил Цонев и Румен Баросов още тогава обединяват усилия за организирането му. През септември 2019 г. Момчил Цонев прави второто голямо събитие от “Нощ на историите”, но в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата. Тогава Нощта се случва паралелно с фестивала за улични изкуства 6Fest, който Момчил организира от 2017 г.
Идеята на инициативата “Нощ на историите” е да насърчи събирането, съхраняването и разказването на лични, семейни, родови и селищни истории не само от популярни личности, но и от обикновените хора. С тази цел е създадена и специална Facebook група, в която всеки може да се включи и да споделя истории – “Имало едно време в България” .
Проектът “Нощ на историите София 2020” е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.