Общо 41 филма са включени за конкурсната програма на фестивала „Златна роза“ във Варна

В конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна са включени 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени в последната година, както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства, съобщиха организаторите.

Форумът се открива днес и ще продължи до 1 октомври в залите на Фестивалния и конгресен център в града, както и онлайн.
Фестивалът се открива днес в 18.00 часа с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души“, която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев. След церемонията по откриването в 19.00 часа за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари“ на режисьора Сиамак Етемади, съпродуценти „Чучков брадърс“ и с финансовото участие на Националния филмов център.
От тази година форумът открива нова рубрика в своята програма – „Златна роза класик“, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино – трилогията „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров. В програмата „Открити хоризонти“ ще бъдат показани пълнометражните игрални филми „Опърничавите“ на режисьора Георги Костов и копродукцията „Босият император“ с режисьор Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма.
Организатор на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.

Подобни статии
Разгледайте